Vörös és ég? Ne dörzsöld!

A szemed az egyik legfontosabb érzékszerved, ezért bizonyára Te is mindent megteszel annak érdekében, hogy megóvd a káros hatásoktól. Ezt nagyon helyesen teszed, azonban vannak olyan helyzetek, amikor észre sem veszed, de a kelleténél jobban megerőlteted.

A mai világban bárhová mész vagy bármit csinálsz, képernyők vesznek körül: a bevásárlóközpontokban villódzó képek tukmálják rád az árucikkeket, az utcán sétálva vagy a tömegközlekedési eszközökön különböző monitorokon keresztül kúsznak be a tudatodba a legújabb hirdetések, de egy készpénzfelvételt vagy sorszámhúzást sem tudsz már megoldani képernyők segítsége nélkül. Ez azonban még csak a kisebbik gond…

…valószínűleg Te is egész nap nyomkodod a mobilodat vagy a tabletedet, órákon keresztül görnyedsz a számítógép előtt, és hazaérve is a televízió képernyője elé huppansz le. Belegondolsz néha, hogy ez milyen megterhelést jelent a szemeidnek?

Elfáradt? Engedd fellélegezni!

A szemeidet nem tudod teljesen megóvni a zavaró sugárzásoktól, viszont a kékfény elleni monitorszűrő szemüveg használatával lehetőséged van minimálisra csökkenteni a káros hatásokat. A kütyü nem más, mint egy kékfény szűrővel ellátott, nulla dioptriás szemüveg, ami abban az esetben nyújthat megoldást, ha nincs szükséged látásjavításra, viszont munkádból vagy egyéb okból kifolyólag hosszú órákat kényszerülsz a képernyők előtt tölteni.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a kijelzőket bámulva elhomályosodik a látásod, fájnak, szúrnak vagy égnek a szemeid, esetleg fej-, nyak-, és hátfájás is kiegészíti a tünetegyüttest, akkor érdemes CVS-re, vagyis Computer Vision Syndrome-ra gondolnod, ami a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma angol elnevezése. Amennyiben szeretnéd elkerülni az ehhez hasonló panaszok megjelenését, érdemes segítségül hívnod a monitorszűrő szemüveget!

Használd bárhol és bármikor!

A kütyü nem csak számítógép használat esetén bizonyul hasznosnak, hiszen a telefonok, tabletek és televíziók is nagy mennyiségben bocsátanak ki kék fényt. Megértjük, hogy ezeket szinte képtelenség elkerülni, arra viszont van lehetőséged, hogy szemeid ennek ne lássák a kárát!

Sokan nem szeretnek okulárét hordani, de be kell látni, hogy a látásromlás és panaszok elkerülése érdekében ez nem nagy áldozat. Amennyiben kénytelen vagy órákon keresztül képernyőket figyelni, csak kapd fel a kékfény elleni monitorszűrő szemüveget, és elkerülheted a kellemetlenségeket.