Vigyázat! A kullancsok súlyos betegségeket terjeszthetnek!

Már megint magasra kúszott a hőmérő higanyszála? Nem csoda, hogy Te is a szabadba vágysz. Ha a hétvégén túrázni indultok a családdal vagy a szabadságod alatt elutaztok a haverokkal kempingezni, egy dolgot mindenféleképpen tartsatok szem előtt: esténként alaposan vizsgáljátok át magatokat és egymást!

A kullancsok több – emberre is veszélyes – kórokozót hordoznak magukban, amelyek akár maradandó következményekkel járó betegségeket is okozhatnak. A két legveszélyesebb ezek közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór. Az agyvelőgyulladás védőoltással hatásosan megelőzhető, a Lyme-kór ellen azonban nem létezik oltás, az egyetlen védekezési mód a kullancscsípések megelőzése!

Szeretnéd elkerülni, hogy beléd fúródjon a parazita? A legjobb, amit tehetsz, hogy távol tartod magad a bozótos területektől. Ha ezt nem tudod megtenni, érdemes egy későbbi időpontban útra kelned, a kora reggeli órákban ugyanis gyakoribb a vérszívók előfordulása. Április és július között fokozottan légy elővigyázatos, Magyarországon ez tekinthető a legveszélyesebb időszaknak!

Nem sikerült elkerülni, már belém fúródott! Hogyan távolíthatom el?

1. A legtöbb ember általában egy szemöldökcsipeszt kap elő, ha megpillantja az élősködőt, azonban annak tompa végével könnyedén felsérthető a bogár mérget tartalmazó potroha.

2. Sokan esküsznek a cérnás technika alkalmazására, aminek nagy előnye, hogy bármikor előhúzhatsz a ruhádból egy szálat. A rosszabb szeműeknek sajnos meggyűlhet a bajuk ezzel a módszerrel.

3. A patikákban is kapható rugós, acélból készült csipesz igaz alkalmas arra, hogy a parazitát testének összenyomása nélkül eltávolítsd, de kialakítása miatt nem könnyű vele bánni.

4. Léteznek „egyszer használatos kullancskanalak”, ezek viszont általában rossz minőségű műanyagból készülnek, túl vastagok, és gyakorlatilag használhatatlanok.

5. A műanyagból készült kullancskiszedő horog talán a legkönnyebben használható és egyben a legbiztonságosabb módja a vérszívók eltávolításának. Kialakításának köszönhetően nem kell attól tartanod, hogy véletlenül összenyomnád a kullancs potrohát, ezzel növelve a fertőzés veszélyét. Csak helyezd az eszközt a parazita potroha alá, finoman emeld meg, majd néhány apró tekerő mozdulattal meg is szabadulhatsz tőle.

A kütyü nagy előnye, hogy nem csak saját magad óvhatod meg a kullancsok terjesztette súlyos megbetegedésektől, hanem kiskedvenceidből is egyetlen mozdulattal eltávolíthatod az élősködőt.

3 aranyszabály, amit nem szabad elfelejteni!

– A kullancsot minél előbb távolítsd el!
– Sose nyomd össze a vérszívó testét, ha a bőrödbe fúródott!
– Ne használj krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket vagy gyufát, ha meg akarsz szabadulni a parazitától!

Mikor forduljak orvoshoz?

Amennyiben a csípés után fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló és legalább 5 cm-es pír jelentkezik, keress fel egy szakembert!