Szökik a meleg? Bekúszik a hideg? Megakadályozhatod!

A téli időszakban kénytelenek vagyunk súlyos tízezreket kifizetni, hogy kellemes hőmérséklet fogadjon bennünket az otthonunkban. Nem számít, hogy fa, gáz vagy egyéb fűtési mód biztosítja a meleget, a költségeket nagyon nehéz elfogadható mértékűre csökkenteni. Amennyiben spórolni szeretnél, két lehetőséged van: fagyoskodsz vagy bevetsz néhány trükköt!

Hazánkban átlagosan 6-7 hónapon keresztül kell fűtenünk lakóterületünket, ez pedig rengeteg pénzt emészt fel. Belegondoltál már, hogy a háztartásban felhasznált energia több, mint 50 százalékát a lakásunk fűtésére fordítjuk? Félelmetes, nem igaz?

A takarékoskodás érdekében korszerűsítheted a szigetelést vagy a fűtési rendszert, de szóba kerülhet a nyílászárók cseréje is. Igen, tudjuk, ez nem megy olyan egyszerűen, hiszen a felújítás akár 100 ezer forintot meghaladó összegeket is jelenthet. Léteznek azonban olyan praktikák, amiknek az alkalmazásával anélkül spórolhatsz a fűtésszámládon, hogy megterhelnéd a pénztárcád.

Spórolni szeretnél? Ezekre figyelj oda!

1. Mielőtt magasabbra tekernéd a hőfokszabályozót, vegyél magadra egy pulóvert. Lehet, hogy otthon kényelmesebbnek érzed, ha egy szál gatyában és atlétában szaladgálhatsz, de érdemes egy kis áldozatot hozni.

2. Ha nem tartózkodsz otthon, 3-5 fokkal állítsd alacsonyabbra a termosztátot. Teljesen kikapcsolni azonban ilyenkor sem érdemes a fűtőtesteket, a teljes felfűtés ugyanis nagyobb energiafelhasználást igényel (amennyiben a lakás szigetelése megfelelő).

3. Próbálj meg 40-60%-os páratartalmat biztosítani a lakásban. Ez nem csak az egészséged miatt ajánlott, hanem a hőérzeted miatt is hasznos. Így ugyanis az alacsonyabb hőmérsékletet melegebbnek érezheted.

4. Azoknak a helyiségeknek mindig tartsd zárva az ajtaját, amiknél nincs bekapcsolva a fűtés vagy a szigetelésük nem megoldott.

5. Amint kisütött a nap, húzd el a függönyöket. Nem csak a közérzetednek teszel jót a természetes fény beáramlásával, hanem a szoba hőmérsékletét is növelheted.

6. Éjszakára ne felejtsd el teljesen lehúzni a redőnyöket. Előfordulhat, hogy az erős széllökések miatt zavaró hangok keletkezhetnek, viszont a fénytakaró panelek leengedésével szigetelheted az ablakokat.

7. Használj dupla ajtószigetelő párnát!

A hideg maradjon kint, a meleg maradjon bent!

Kertes- és társasházaknál egyaránt gyakran előforduló probléma, hogy a bejárati ajtók alatt nincs megoldva a szigetelés (szelesebb idő esetén ezt könnyedén ellenőrizheted egy ajtóhoz helyezett zsebkendővel, de a süvítő hang is árulkodó lehet). Sokan különféle anyagdarabokkal próbálják elzárni a beáramló levegő útját, ez azonban nem oldja meg teljesen a problémát, és valljuk be, nem túl esztétikus megoldás.

A dupla ajtószigetelő párnát az ajtód és a járólapod kialakításától függetlenül alkalmazhatod. Mindössze annyit kell tenned, hogy egy olló segítségével méretre igazítod a szigetelő betéteket. Ezután csak be kell csúsztatnod a kütyüt az ajtód alá, és soha többé nem kell azon görcsölnöd, hogy az utcát vagy a lépcsőházat fűtöd a kiáramló meleg levegővel.

Ne fizess feleslegesen! Tartsd bent a meleget, rekeszd ki a hideget! Szerezd be a dupla ajtószigetelő párnát!