Szélvédőcsere szükséges? Biztos vagy benne?

Veled is elő szokott fordulni, hogy vezetés közben egy vészjósló, élesen koppanó hang üti meg a füled? Ilyenkor bizonyára Te is elmormolsz magadban egy imát – hátha segít alapon –, megállás után pedig alaposan átfésülöd az üvegek állapotát. Ha mázlid van, a riadalom nagyobb volt a keletkezett kárnál, de mit lehet olyankor tenni, ha a fohászod nem hallgattatott meg, és a felverődő kavics a szélvédődben tett maradandó károsodást?

Az esetek többségében csak az alvázon, kevésbé szerencsés helyzetekben viszont az autó motorháztetején vagy valamelyik oldallemezén is megpattanhat egy idegbajt okozó kődarab. Sajnos azonban nem ez a legrosszabb, ami megtörténhet. Az imént említett felületeken ugyanis „csak” esztétikai problémát okozhat a felröppenő apróság.

Amennyiben a koppanás a szélvédődön keletkezett, sokkal nagyobb gonddal és kiadással kell szembe nézned – de még ilyenkor sem érdemes rögtön pánikba esni! Egy szélvédőnek a kicserélését garantáltan megérezné a pénztárcád, de általában nincs szükség ilyen drasztikus lépésre.

Megrepedt? Nem szabad félvállról venni!

A megrepedt szélvédő egy nagyon komoly veszélyforrás. Sokkal többről van ugyanis szó, mint egy csúnyácska felületi sérülésről. Nem véletlen, hogy egy vizsgáztatás során emiatt elbukhat a gépjárműved, vagy akár a forgalmi engedélyed is veszélybe kerülhet, ha fittyet hánysz a kavics okozta mélyedésre.

A szélvédő repedés javító készlet segítségével rövid időn belül orvosolhatod a problémát. Igen-igen, Te magad hozhatod rendbe a keletkezett sérülést. Az alábbi videóban részletesen nyomon követheted a javítás menetét:

Sajnos senki sem fogja megfizetni a kárt…

Amennyiben csak a kötelező biztosítást fizeted (nincs cascód), szinte egyenlő a nullával annak az esélye, hogy pénzt sajtolj ki bárkiből is. Azt ugyanis szinte képtelenség bizonyítani, hogy a sérülést valóban egy kőfelverődés okozta, ha pedig valamilyen csoda folytán mégis sikerülne, akkor sincs még lejátszva a dolog. Kártérítésre tehát nem érdemes várnod, a probléma elhárítását viszont Te is könnyedén el tudod végezni.

Repedés keletkezett a szélvédődön? Érdemes azonnal cselekedned! Amennyiben figyelmen kívül hagyod a problémát, később sokkal kellemetlenebb dolgokkal kell majd szembenézned. A szélvédő repedés javító készlettel megkímélheted magad ezektől!