Sokat vezetsz? Ismerj meg egy életmentő kütyüt!

Veled is előfordult már, hogy vezetés közben olyan erősen kerített hatalmába az álmosság érzése, hogy képtelen voltál nyitva tartani a szemeidet? Ez az a pont, amikor azonnal félre kéne húzódni, a legtöbben viszont tovább tapossák a gázpedált…

…pedig valószínűleg nem így tennének, ha tisztában lennének vele, hogy minden hatodik gépjárművezetés közben bekövetkezett halálesetet az ehhez hasonló felelőtlen döntések okoznak. Egy amerikai felmérés szerint csak az Egyesült Államokban átlagosan 83 000 közlekedési baleset történik évente a sofőrök aluszékonysága miatt. Ezek azok a katasztrófák, amik elkerülhetőek lennének, ha időben helyes döntést hoznak a volán mögött ülők.

Felelősséggel tartozol!

Ha autóba ülsz, nem csak saját magad, hanem a környezetedben közlekedő összes embertársad épségéért is felelősséggel tartozol. Nincs lehetőséged elkalandozni, hatalmas felelőtlenség, ha csak fél szemmel figyeled az utat és életveszélyes helyzeteteket idézhetsz elő, ha egyetlen másodpercre is lehunyod a szemed.

Úgy érzed, hogy álmos vagy? Cselekedj!

A legegyértelműbb tanács, amit adhatunk, hogy húzódj félre, és aludd ki magad, ha azt tapasztalod, hogy képtelen vagy 100%-osan az útra koncentrálni. Erre általában az a válasz szokott érkezni, hogy ilyen opció nincs, menni kell tovább. Bizonyos helyzetekben tényleg kivitelezhetetlen egy több órás szunyókálás, de még ilyenkor is rengeteg dolgot tehetsz, hogy felfrissítsd magad:

1. Amennyiben nincs lehetőséged aludni, legalább néhány percre húzódj félre, és tornáztasd meg magad!
2. Ha utazik veled valaki, próbáljatok folyamatosan beszélgetni!
3. Amennyiben egyedül rovod a kilométereket, hívj fel valakit, és kihangosítón keresztül csevegjetek!
4. Amint megpillantasz egy benzinkutat, hörpints fel egy jó erős feketét!
5. Énekelj! Az éjszakai vezetés az a helyzet, amikor nem számít, hogy milyen hangod van.

A fent felsoroltak megfogadásával elkerülheted, hogy elbóbiskolj, de van még egy dolog, amivel megakadályozhatod, hogy lecsukódjanak a szemeid.

Figyelmeztet, ha baj van!

Az elalvás riasztó készülék azonnal jelez, ha veszélyt szimatol. Minden rezdülésedet figyeli, és amint a szendergés jeleit érzékeli, éles, sípoló hangot bocsát ki.

A füled mögé rögzíthető szerkezetben elhelyezett szenzor monitorozza a fejed mozgását, és 15-30 fokos hirtelen biccenés esetén lármázni kezd. Az életmentő kütyü a szétnézéseket természetesen nem veszi figyelembe, így nem kell attól tartanod, hogy zavarni fog vezetés közben.

Szeretnéd bebiztosítani magad, hogy még véletlenül se szenderedj el a volán mögött ülve? Az elalvás riasztó készülék éberen figyeli minden rezdülésedet, és azonnal szól, ha veszélyt érzékel!