Sokan nem tudnak helyesen kezet mosni…

A rendszeres kézmosással olyan fertőző betegségek esélyét csökkentheted, mint a nátha, a hasmenés vagy éppen az influenza. Nem elég azonban csak a rendszerességre odafigyelned, éppen ilyen fontos a szappan használata, valamint a megfelelő időtartam betartása. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes mindenféleképpen odafigyelned a hétköznapok során!

Belegondoltál már, hogy egy nap leforgása alatt mennyi mindent érintesz meg a kezeiddel? Ajtókilincsek, a számítógép billentyűzete, telefon, WC-ülőke vagy éppen a tárcádban lapuló készpénz – hogy csak néhány dolgot említsünk, amikkel biztosan kapcsolatba kerülsz. Ezek megérintése után észre sem veszed, de hozzányúlsz az arcodhoz, kezet rázol másokkal, és a szád elé emeled ujjaidat tüsszentések vagy köhögések alkalmával.

Nyilvánvaló, hogy mindez milyen veszélyeket rejthet magában, sokan mégis megfeledkeznek, vagy egyszerűen csak nem foglalkoznak az alapvető higiéniai lépések betartásával.

Kezet mosni mindenki tud…legalábbis mindenki azt hiszi…

A beszappanozása és öblítés nem garantálja, hogy valóban tiszták is lesznek a kezeid. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb lépéseket:

  1. Nedvesítsd be a kezeidet.
  2. Kend be folyékony szappannal.
  3. Dörzsöld át alaposan a tenyeredet, a kézfejedet, az ujjközöket, valamint a csuklóidat is, amíg a szappan habzani nem kezd
    (ez a folyamat a WHO ajánlása szerint, legalább 20 másodpercig kell, hogy tartson).
  4. Öblítsd le a kezeidet langyos, folyó víz alatt.
  5. A fentebb leírt folyamatot érdemes megismételned, hogy minden kórokozó elpusztuljon.
  6. Utolsó lépésként mindig szárítsd meg a kezeidet, amihez tiszta és száraz törölközőt használj.

Ezekben az esetekben mindig moss kezet!

Mindannyian hajlamosak vagyunk megfeledkezni kezeink fertőtlenítéséről bizonyos mindennapi tevékenységek után, pedig rengeteg problémát előzhetnénk meg egy kis odafigyeléssel. Összegyűjtöttük azokat az élethelyzeteket, amiknél sose felejts el kezet mosni:

  • Rögtön azután, hogy hazaértél.
  • Főzés előtt, és közben is (nyers zöldségek, gyümölcsök és húsok érintése után).
  • Étkezések előtt.
  • WC használata után.
  • Szemét kidobását követően.
  • Kontaktlencse kivétel/berakás előtt.
  • Fogmosást megelőzően.
  • Babák etetése előtt.
  • Orrfújás, köhögés, tüsszentés után.
  • Beteg ismerősök látogatása után.

A tökéletes választás az alapos kézmosáshoz

Az alapos fertőtlenítéshez a legideálisabb megoldás, ha folyékony szappant használsz, és mindezt mozgásérzékelős, automata adagolóval juttatod a kezeidre. Nem kell többé hozzáérned a szappantartó pumpájához, csak tartsd a markod az infravörös érzékelőhöz, és már adagolja is a megfelelő mennyiséget.

A hasonló szerkezetek legnagyobb hátránya, hogy csak egy speciális (borsos árú) betéttel használhatóak, ebbe a kütyübe viszont olyan folyékony kézfertőtlenítőt helyezhetsz el, amilyet csak szeretnél – vagy amit a pénztárcád megenged. Króm burkolatának hála tökéletesen illik a többi fürdőszobai berendezéshez, cseppmentes kialakítása miatt pedig nem kell majd folyamatosan a melléfolyt foltokat törölgetned.

A mozgásérzékelős, automata szappanadagoló kényelmes és gazdaságos megoldást kínál a mindennapos higiénia betartásához. Használd a fürdőszobában vagy a konyhában, és ints búcsút a bacilusoknak!