Segítünk lerakni a parkettát!

Beszerezted az alapanyagokat, és éppen azon tanakodsz, hogy szükséges-e szakembert hívni a burkolat lerakásához? Ahelyett, hogy továbbra is csak farkasszemet néznél a szobádban tornyosuló parkettákkal, vedd inkább kézbe a szükséges eszközöket, és ess neki lakásod újjá varázsolásának!

Néhány évtizeddel ezelőtt még rengeteg helyen találkozhattunk szőnyegpadlóval és pvc-vel, manapság viszont szinte mindenki a különböző típusú parketták és hajópadlók mellett teszi le a voksát. Esztétikai szempontból valóban a faburkolat a legjobb választás, ennek a lerakása viszont több odafigyelést és szakértelmet kíván, mint a 80-as években népszerű társaié.

Ezekre kell odafigyelned!

Összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne foghassanak ki rajtad a falapok:

1. A parkettákat megvételük után bontatlan, vízszintes állapotban hagynod kell akklimatizálódni a burkolásra kijelölt szobában – ez egy fontos lépés, amit sokan hajlamosak elfelejteni.
2. Ellenőrizd le, hogy a burkolni kívánt terület tiszta, kiálló daraboktól mentes, sima felület legyen. 3 mm-nél nagyobb egyenetlenség veszélyt jelenthet a járólapokra.
3. Minden illesztésnél hagyj ki egy kis hézagot, a fa ugyanis a hőmérséklet függvényében tágul – 1,5 cm távolság javasolt.
4. Válassz ki egy sarkot, és kezd el lerakni a parketta lapokat (ne felejts el kihagyni 1,5 cm hézagot a falaktól). Attól függően, hogy a ragasztós vagy a klikkes verziót választottad, illeszd egymásba a darabokat.
5. A sor végén túlnyúló részeket vágd le, és a következő sort ezzel a darabbal kezd. A helyére illesztett darabokat mindig ütögesd meg egy kalapács és ék segítségével, hogy minél szorosabban illeszkedjenek egymáshoz.
6. Egy dolog maradt csak hátra: el kell rejtened a fal és a parketta között éktelenkedő tágulásra hagyott hézagokat – ehhez lesz szükséged a szegőlécekre. Ezeket 45 fokos szögben rögzítsd (ragasztó és/vagy szögek segítségével). Amennyiben sarokelemeket is vásárolsz, megkönnyítheted a dolgod.

Nem is tűnik olyan bonyolultnak, ugye? Ha minden lépésre odafigyelsz, tényleg Te is képes vagy rá. A tökéletes végeredmény eléréséhez viszont szükséged lesz a megfelelő eszközök beszerzésére.

Minden egyben van!

Nem kell gondolkodnod, hogy mire lesz szükséged. Mi már mindent összekészítettünk Neked. A 23 darabos parketta- és laminált padló lerakó készlet az összes eszközt tartalmazza, aminek kéznél kell lennie.

A dupla fejű kalapáccsal tökéletes ütéseket mérhetsz az ütő blokkra anélkül, hogy a munkaanyagban kárt tenne. Markolata csúszásmentes, használata biztonságos és kényelmes. A húzóműanyaggal segítségével a padlódarabokat hézagmentesen illesztheted össze. Az ütő blokk tartós, törhetetlen, tökéletesen használható a kalapáccsal, így a deszkákat pontosan tudod összeilleszteni, az ékekkel pedig biztosíthatod a lerakáshoz szükséges hézagokat.

Válaszd ki a tökéletes faburkolatot, memorizáld a szakszerű lerakáshoz szükséges lépéseket, szerezd be a 23 darabos parketta- és laminált padló lerakó készletet, és varázsold ujjá a lakásodat!