Pumpáld keményre!

A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetedre, sokkal költséghatékonyabb, mintha autóval járnál, ráadásul még a környezeted megóvásáért is sokat tehetsz, ha ezt a mozgásformát választod. Ahogy minden közlekedési eszköznek, természetesen a biciklinek is jelentkezhetnek olyan problémái, amik megnehezíthetik a mindennapjaidat – ha azonban előrelátó vagy, ezeket a kockázati tényezőket a minimálisra csökkentheted!

Amikor autóval indulsz útnak, ellenőrzöd – vagyis, hogy pontosabbak legyünk: ellenőrizned kéne – a gumik, a fékek, a rendszámtáblák, a kormány, valamint a világító- és jelzőberendezések állapotát. Hasonló a helyzet, ha a négykerekűt kétkerekűre cseréled, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben kevesebb dologra kell odafigyelned.

A legfontosabb: ellenőrizd a nyomást!

Nem számít, hogy milyen kerékpárod van, a külső és belső gumi élettartamát döntően az befolyásolja, hogy milyen nyomáson használod. Minél keményebbre fújod, annál jobban gördül – hiszen kisebb felület érintkezik a talajjal –, de az ideális keménység elérése nem csak ezért fontos!

Igaz, hogy az alacsony nyomás nagyobb tapadást biztosít, de a nehézkes tekerés mellett több veszéllyel is szembe kell ilyenkor nézned: előfordulhatnak úgynevezett felütéses defektek (amikor a felni a különböző ütődéseknek köszönhetően elmetszi a belső gumit), a szelep töve is károsodhat, valamint a külső gumi kopása is felgyorsulhat, ha huzamosabb ideig puha kerekeken gördülsz!

Hogy mennyi az ideális?

Ez egy nehéz kérdés. A legtöbb gumi oldalfalán feltüntetik annak minimális és maximális nyomásértékét. Ha ezen belül maradsz, nem lehet probléma. Az tökéletes keménység megtalálása közben vedd figyelembe a testsúlyodat, a gumid méretét, a terep minőségét, amin a legtöbbet fogod használni, a kerékpározási típusodat, a felnid szélességét, valamint a gumid szerkezetét. Ha ezeket a szempontokat átgondolod, könnyebben be tudod majd lőni, hogy a megadott tartományon belül mennyire érdemes felfújnod a kerekeidet. Bizonytalan vagy? Csak pattanj fel a kétkerekűdre, és érezni fogod, hogy mi számodra és bicajod számára az ideális keménység.

Ha biciklire ülsz, ez mindig legyen nálad!

Egy kerékpáros számára az ideális gumikeménység éppen annyira fontos, mint egy autóval közlekedő számára az, hogy legyen elég üzemanyag az autójában. Hogyan tudod ezt mindig biztosítani? A válasz egyszerű: tartsd magadnál a mini hordozható kerékpárpumpát!

Tekerés? Csak keményen!

1. Rögzítsd a kütyüt a vázra, hogy mindig kéznél legyen!
2. Ellenőrizd a nyomáskijelző segítségével, hogy ideális-e a gumik keménysége!
3. Indulj útra annak tudatában, hogy a kerekeid rendben vannak!

A mini hordozható kerékpárpumpa egy apró kis szerkezet, mégis életmentő lehet, ha sietned kell valahova, és az egyetlen választási lehetőséged a kétkerekűd.