Profi takarítási tippek, nem csak háziasszonyoknak!

takarítási tippek

Szenvedélyed a takarítás, vagy a hátad közepére kívánod? Bármelyik kategóriába is tartozol, ezek a takarítási tippek segítenek tisztává varázsolni otthonodat!

A rendmániások táborát erősíted, vagy csak akkor takarítasz, amikor vendégek érkeznek? Akár folyamatosan takarítod itt-ott az otthonodat, akár csak ott takarítasz, ahol a papok táncolnak- a következő praktikus takarítási tippek ismeretében könnyebbé és hatékonyabbá teheted a folyamatot!

Most összeállítottunk egy listát a leghatékonyabb lakástakarítási tippekről, amelyek segítségével akkor sem kell aggódnod, ha váratlan vendégek toppannak be otthonodba.

Reméljük, hogy a következő praktikák segítenek megkönnyíteni a házi munkával járó teendőket!

Praktikus takarítási tippek mindenkinek

1. Mikrózd meg a rongyokat és szivacsokat!

Talán az egyik legérdekesebb a takarítási tippek közül, és lehet már te is hallottál róla. Fontos a tisztaság szempontjából, hogy az általad használt eszközök is tiszták legyenek. Ha piszkos rongyokkal és szivacsokkal próbálsz kitakarítani egy házat, az kontraproduktív, ezért nagyszerű kiindulópont, ha meggyőződsz arról, hogy steril eszközökkel állsz neki!

A nedves szivacsot vagy ruhát egyszerűen csak tedd 30 másodpercre a mikrohullámú sütőbe, hogy eltávolítsd a baktériumokat! Várj egy-két percet, mielőtt kihúzod, mivel forró lesz! Ha nincs mikrohullámú sütőd, akkor a tisztítókendőket a mosógépbe, a szivacsokat pedig a mosogatógépbe is beteheted, bár ez hosszabb időt vesz igénybe. Igyekezz minden használat után megtisztítani a szivacsokat és a kendőket, hogy megakadályozd a nem kívánt baktériumok felhalmozódását a felületen!

2. Tisztítsd meg az üvegeket ecet és újságpapír segítségével!

Az üvegek és tükrök tisztításához használt ruhák csíkokat, foltokat és szöszöket hagyhatnak maguk után. Mivel az újságpapír egy nagyon sűrű anyag, ezért puha szálai miatt tökéletes az üvegtisztításhoz. Ráadásul a legtöbb háztartásban könnyen elérhető. Ha pénzt szeretnél megtakarítani, vagy kevésbé mérgező tisztítószerekre szeretnél áttérni, az ecet nagyszerű tisztítószer és a drága ablaktisztítószerek kiváló alternatívája.

Kütyübazár Tipp: hogyan érheted el könnyedén, hogy az ablakok, és az üveg felületek foltmentesen száradjanak? Egy mikroszálas mop segítségével pillanatok alatt szárazra törölheted a nedves felületeket!

3. Tisztítsd meg a zuhanyfejet ecettel és egy műanyag zacskóval!

Az olyan egyszerű takarítási tippek a legjobbak, amelyek kevés munkát igényelnek. Ez a trükk minimális energia ráfordításával eltávolítja a nem kívánt lerakódásokat, szennyeződéseket és a vízkőfelhalmozódást a zuhanyfejről és a csaptelepekről!

  1. Szerezz egy szendvics zacskót, majd töltsd tele ecettel és szódabikarbónával!
  2. Tedd a zuhanyfejet vagy a csaptelep fogantyúját a szendvics zacskóba, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljenek a folyadékban!
  3. Rögzítsd a zacskót egy gumiszalaggal vagy hajgumival!
  4. Várj egy-két órát, majd vedd ki a szendvics zacskót!
  5. Kapcsold be a zuhanyzót vagy a vízcsapot, és hagyd, hogy a víz átfolyjon rajta!
  6. Élvezd a csillogó, szennyeződésmentes zuhanyfejet!

4. Használj teniszlabdákat!

Egy teniszlabda segíthet abban, hogy a paplanok tölteléke ne gyűljön össze az egyik sarokban, amikor gépi szárítás alatt van. Egyszerűen csak dobj be néhány teniszlabdát a gépbe a paplanoddal együtt, és indítsd el a mosóprogramot!

A teniszlabda ereje nem áll meg itt. Ha a fapadlón nemkívánatos karcolások vannak, akkor egy teniszlabdával finoman megdörzsölheted a területet. Ha a karcolás különösen nagy, próbálj meg egy kis szódabikarbónát adni a területre, dörzsöld át a teniszlabdával, majd a maradékot nedves ruhával töröld le.

5. Vízkő eltávolítása citrommal és sóval

Sajnos a kemény víz, kemény foltokat hagyhat a rozsdamentes acélfelületeken és a csaptelepeken. Még ezeknek a felületeknek a tisztítása után is, ha a víz levegőn szárad, maradványfoltok keletkezhetnek. A rozsdamentes acél citrommal történő tisztítása nagyszerű módja a maradványok eltávolításának, mivel a citromsav szinte minden szennyeződést eltávolít, és emellett friss citrom illatúvá teszi otthonodat. A citromsav és a só kombinációja tökéletes súroló formulát hoz létre, hogy a csaptelep újra ragyogjon!

  1. Vágd félbe a citromokat!
  2. Szórj sót a tisztítani kívánt terület köré!
  3. Tisztítsd meg a csaptelepet vagy az acélt a citrommal!
  4. Öblítsd le meleg vízzel a fényes, csíkmentes felületért!

6. Tisztítsd meg a kanapét szódabikarbónával!

Az interneten található takarítási tippek között kihagyhatatlan a szódabikarbóna ereje. Nagyszerű tulajdonsága, hogy szuper nedvszívó, így remek eszköz arra, hogy segítsen eltávolítani a lakásban lappangó nem kívánt szagokat!

  1. Keféld le a kanapét, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket!
  2. Szórj szódabikarbónát a tisztítani kívánt területre!
  3. Hagyd hatni körülbelül 20 percig!
  4. Porszívózd fel a szódabikarbónát!

Ez a módszer bármilyen puha bútoron alkalmazható, beleértve a szőnyegeket, és a függönyöket is.

7. Távolítsd el a fürdőszobai foltokat grapefruittal és sóval!

A citromot és az ecetet gyakran használják a háztartásban tisztítószerként, de a grapefruit ugyanolyan hatékony, és friss, gyümölcsös illatot kölcsönöz otthonodnak. Érdemes megjegyezni, hogy bár a citrom és a grapefruit használata a házon belül praktikus módja a makacs foltok eltávolításának - nem helyettesítik az antibakteriális tisztítószereket, ezért nem használhatók a baktériumok eltávolítására a felületekről.

Kütyübazár Tipp: a makacs, nemkívánatos foltok a csempén, és a padlón egyaránt megjelenhetnek. A tisztításuk pedig nem egyszerű, különösen akkor, ha egészen a plafonig csempe van a fürdőszobádban. Tegyél egy kis sót, és grapefruitot a mopra, majd alaposan súrold meg a csempét! Ezt követően egyszerűen csak öblítsd le, és töröld foltmentesre a felületet a mikroszálak segítségével!

mop használata

8. Tisztítsd meg a képernyőt a kávéfilterek segítségével!

A takarítási tippek között erről még biztosan nem hallottál! Tisztítsd meg alaposan a televízió vagy a laptop képernyőjét a kávéfilterek segítségével! Kiderült, hogy a reggeli kávé szűrésére szolgáló kis hullámos kúp alakú törlőpapír tökéletesen alkalmas arra, hogy csík- és szöszmentes legyen a képernyőd.

A szűrő úgy működik, hogy felfogja a port, miközben csökkenti a képernyőn keletkező statikus zavart - mindezt anélkül, hogy nem kívánt szálakat és szöszöket hagyna maga után, mint a hagyományos háztartási kendők esetében. Ez a tipp nagyjából bármilyen képernyőn használható, a telefonoktól és tabletektől kezdve, egészen a laptopokig!

9. Használd a mosogatógépet!

A mosogatógép egy csodálatos találmány, különösen azok számára, akik a hátuk közepére sem kívánják a mosogatással járó kellemetlenségeket. De vajon tényleg teljes mértékben kihasználod a sajátodat?

Ha van üveg, kerámia vagy műanyag az otthonod körül, akkor az alaposabb tisztítás érdekében próbáld meg mosogatógépben mosogatni őket! Ez lehet bármi a játék legóktól kezdve a fogkefetartókig bármi! Az apró tárgyak esetében ügyelj arra, hogy amikor a mosogatógépbe helyezed, akkor mosható edénybe tedd őket! Ez azért fontos, hogy nehogy tegyenek kárt a gépben, és az apróbb darabok ne szóródjanak szét a gép belsejében!

Tedd könnyebbé a mindennapjaidat!

A lakás kitakarítása a legtöbbünk számára nem egy szórakoztató élmény, viszont a fenti takarítási tippek segítségével könnyedén, és gyorsan elvégezheted a piszkos munkát!

A folyamatosan megújuló tartalmakért kövesd weboldalunkat, vagy közösségi oldalunkat!

Ha pedig a tökéletes takarítóeszközöket keresed otthonodba, akkor böngéssz kedvedre webshopunkban!