Nem láttad? Ez nem mentség! Észre kellett volna venned…

Bizonyára benned is mélyen élnek azok a mondatok, amiket oktatód ismételgetett, amikor vezetni tanultál. Elindulás, sebességváltás, előzés, lassítás, parkolás… végeláthatatlanul sorolhatnánk azokat a helyzeteket, amikor egy apró mozdulat is elegendő lenne ahhoz, hogy biztonságosabbá, gazdaságosabbá vagy kényelmesebbé tedd a vezetést. Az egyetlen gond csak az, hogy a jogosítvány megszerzése után a legtöbben teljesen megfeledkeznek ezekről.

Minden hasznos tanácsot nem áll módunkban feleleveníteni, ezért most az egyik legfontosabb dologra szeretnénk felhívni a figyelmedet. Ez pedig a visszapillantó tükrök helyes használata.

Rengeteg ember annyira magabiztosnak érzi magát a volán mögött ülve, hogy egy manőver (kikerülés, előzés vagy például kanyarodás) végrehajtása előtt csak a középső tükörbe pillant bele. Ugye nem kell részleteznünk, hogy ez mekkora felelőtlenség? Mielőtt még azt gondolnád, hogy az oldalsó tükrök bevetésével viszont már mindent elkövettél egy lehetséges baleset megelőzése érdekében, tévedsz! Minden ilyen manőver előtt a fejed és tested elfordításával, a holttérbe pillantással is ellenőrizned kéne, hogy biztosan végrehajtható-e a művelet. Na ez az a mozdulat, amit szinte mindenki ösztönösen elfelejt a jogosítvány megszerzése után. Pedig még ez sem garantálja, hogy mindent észre fogsz venni.

Holttér – Az egyik legnagyobb veszélyforrás!

Soha nem lehetsz 100%-osan biztos benne, hogy minden körülötted zajló dolgot időben észlelni tudsz, viszont minimálisra csökkentheted a veszélyhelyzetek kialakulásának a lehetőségét, ha

mind a három visszapillantó tükröt rendszeresen használod,
fejed és tested elfordításával olyan területeket is ellenőrzöl, amiket egy helyben ülve képtelenség lenne belátni,
kiegészíted az oldalsó visszapillantóidat egy-egy holttér tükörrel.

Használd, és javasold az ismerőseidnek is!

Még véletlenül se érezd azt, hogy a kütyü felhelyezésével egy hatalmas T betűt is „felragasztasz” a kocsidra. Épp ellenkezőleg. A kiegészítő használatával Te lehetsz az a forgalomban, aki a legnagyobb magabiztossággal hajthatja végre a műveleteket.

A felhelyezése miatt pedig ne izgulj. Se autód megfúrására, se nehezen beszerezhető eszközökre nem lesz szükséged. Egy egyszerű kétoldalú ragasztóval rögzítheted a tükreidre.

Egyszerűbbé szeretnéd tenni a parkolási manővert? Mindenről tudni akarsz, ami körülötted történik? Csökkentsd minimálisra a balesetek kialakulásának a kockázatát a holttér tükör beszerzésével!