Mielőtt vásárolni indulsz, ezt olvasd végig – és gondolkodj!

Furcsa ezt kimondani, de létezik egy téma, amivel kapcsolatban – kis túlzással – minden ember azonos álláspontot képvisel: a környezetvédelem mindannyiunk számára létfontosságú kérdés. Elborzadunk, ha a Föld pusztulását bemutató képsorokat látunk, és olthatatlan düh uralkodik el rajtunk, ha szenvedő és a kihalás szélére sodort élőlényekről hallunk. Te is úgy érzed, hogy cselekvésre lenne szükség? Sajnos csak néhány ember gondolja úgy, hogy hajlandó megtenni az első lépést…

Fogyatkozó ivóvízkészlet, globális felmelegedés, kipusztuló állatfajok. Ez csak néhány globális méretű probléma, aminek a hatásait szépen-lassan a Föld teljes lakossága a saját bőrén is tapasztalni fogja. Elkerülhető lett volna, még most is sokat tehetnénk, hogy visszafordítsuk a pusztító folyamatokat, de inkább kényelmesen hátradőlünk a karosszékünkben, és ölbe tett kézzel figyeljük a történéseket.

Inkább hitegetjük magunkat

„Minket ez nem érint…”
„Egyedül kevés vagyok a változáshoz…”
„Majd mások megoldják…”

Amikor szembesülünk vele, hogy milyen veszélyes irányba halad a világunk, általában ehhez hasonló gondolatokkal nyugtatjuk magunkat, pedig a hazugságok mantrázása helyett sokkal jobban tennénk, ha mi magunk is kivennénk a részünket a változásból.

Belefulladunk a műanyagba!

Ételes dobozok, kávés poharak, szívószálak, csomagolóanyagok, telefontokok. Termeljük, fogyasztjuk, majd kidobjuk őket, közben pedig bele sem gondolunk, hogy a lebomlásukhoz évszázadokra lesz szükség. Vásárlások során is ész nélkül tépkedjük a kikészített nejlon tasakokat, pedig többek között ezek azok a dolgok, amiket tejesen kiiktathatnánk az életünkből.

Itt az ideje, hogy Te is tegyél valamit!

A környezetkímélő, újrafelhasználható vásárlótáskák beszerzésével soha többé, egyetlen műanyag szatyrot sem kell leszakítanod vagy magaddal vinned, ha piacra készülsz vagy egy szupermarketben vásárolnál. Nem számít, hogy zöldséget, gyümölcsöt vagy egyéb apró hozzávalókat kell bezsákolnod, a különböző méretű, környezetbarát tasakok minden helyzetben a segítségedre lesznek.

Hosszú lenne minden előnyét összegyűjteni ennek a nélkülözhetetlen kütyünek, de megpróbáljuk kiemelni a legfontosabbakat:

1. Nyugodtan méricskélhetsz. A pehelykönnyű tárolóval nem teszel majd plusz súlyt a mérlegre.
2. Nem jelent problémát, ha bekoszolódott. Csak tartsd a csap alá, és dörzsöld meg egy picit. Az se gond, ha egy kicsit kényelmesebb vagy, nyugodtan bedobhatod a mosógépedbe.
3. A beszerzett alapanyagokat anélkül öblítheted át, hogy kivennéd őket a vásárlótasakokból. Egyből mehetnek a csap alá!
4. Attól sem kell tartanod, hogy megromlanak az alapanyagok. A légáteresztő anyag garantálja, hogy mindent frissen tudj tartani. Nem kell ki-be pakolgatnod, rögtön mehet minden a hűtőbe.
5. Bármelyik nagybevásárlást könnyedén megoldhatod, egy csomag ugyanis 12 darab tasakot tartalmaz 3 méretben.

Változást csak úgy érhetünk el, ha mindannyian kivesszük a részünket belőle. A műanyag szatyrok kiiktatása csak egy elhanyagolható apróságnak tűnhet, de gondold végig: mennyi környezetszennyező csomagolóanyagtól mentheted meg a Földet, ha vásárlások alkalmával a környezetkímélő, újrafelhasználható vásárlótáskákat használod? Hajrá! Vedd ki Te is a részed a változásból!