Megoldunk egy súlyos problémát!

Repülni készülsz? Akkor minden bizonnyal már bepakoltál a bőröndödbe, és a kézipoggyászod is elő van készítve a nagy útra. Alaposan utánanéztél, hogy mire kell odafigyelned a csomagjaid méretével és súlyával kapcsolatban? Segítünk, hogy ne fájjon a fejed a plusz költségek miatt.

Minden légitársaság korlátozza a repülőgépre feladható kézipoggyászok és bőröndök tömegét, valamint méretét. Hogy mennyi a pontos limit? Ez szolgáltatónként és úti célonként különböző lehet. Amennyiben csomagjaid átlépik a maximálisan megengedett határokat, a társaság bizonyos mértékben és felár ellenében lehetőséget kínálhat a csomag feladására.  Ha nem szeretnél több ezer forintot kifizetni, vagy indulás előtt kipakolni a bőröndödből csak azért, mert nem voltál eléggé előrelátó a csomagolás során, fogadd meg a tanácsainkat!

Összegyűjtöttünk neked néhány általános adatot, amik hozzásegítenek, hogy ne a reptéren kelljen kezeidet összetéve imádkoznod, hogy megfelelj az előírásoknak.

Mennyi az annyi?

1. Kézipoggyászok

Légitársaságonként eltérő, hogy egy vagy két csomagot vihetsz fel a fedélzetre, a súlyhatár viszont szinte minden szolgáltató esetében 10 kilogrammnál van maximalizálva (néhány esetben 8 kilogramm a felső határ). Két csomag esetében a táskák együttesen kell, hogy a meghatározott súly alatt maradjanak.

A kézipoggyászok méretét illetően légitársaságonként lehet néhány centiméteres eltérés, de általánosan elmondható, hogy ha sikerül a bűvös 55x40x20 centimétert belőnöd – vagy az alatt maradnod –, garantáltan nem fognak problémázni a csomagoddal kapcsolatban. Ha a választott társaság engedélyez egy második kézipoggyászt, annak a fent említettnél általában kisebb méretekkel kell rendelkeznie.

2. Feladott csomagok

Bőröndök esetében a 20 kilogrammos súlyhatárt fontos, hogy észben tartsd (néhány társaságnál 22-23 kg a felső korlát, de ha a 20 kilót tűzöd ki elérendő célként, akkor tuti, hogy nem akadsz majd fent a méricskélés során). Természetesen van lehetőség nehezebb táskák utaztatására is, de ezekben az esetekben kilogrammonként felárat kell fizetned.

A feladható csomagok esetében méretbeli korlátozást nem szoktak megadni.

Rendben, ismerem a súlyhatárokat, de mivel mérjek?

Na ez a kulcskérdés! Ha nem szeretnél kockáztatni, felejtsd el a szobamérlegeket! A csomagok szélességének és magasságának meghatározásához bármilyen mérőszalag ideális választás, de a súly ellenőrzéséhez ajánlott speciális eszközt igénybe venni, aminek használatával biztosan nem érhet meglepetés a reptéren.

A digitális poggyászmérleg minden repülővel utazó számára kötelező kellék. Egyetlen otthoni súlyellenőrzéssel felesleges pénzköltéstől kímélheted meg magad, és ami még fontosabb: stressz nélkül kezdheted meg a pihenést vagy az üzleti utat. Elég, ha a táskád az akasztóra helyezed, és a szerkezet kijelzőjén három tizedesjegy pontossággal már le is olvashatod, hogy mennyit nyom a bőröndöd.

A kütyü pehelykönnyű és kis helyet foglal, tehát bárhová egyszerűen magaddal viheted, az LCD kijelző pedig lehetővé teszi, hogy akár sötétben is lemérd poggyászaid súlyát.

Felejtsd el a csomagokkal kapcsolatos idegeskedést, érkezz felkészülten a repülőtérre!
(A pontos méret- és súlyhatárokkal kapcsolatban keresd fel a választott légitársaság weboldalát!)