Már egy 5 éves gyerek is tud spórolni – így tanítsd meg rá!

Még időben észrevehető, ha egy gyerek pazarlásra hajlamos, méghozzá 5 éves kortól. – derül ki egy Michigan egyetemi kutató csoport tanulmányából.

Érzelmi különbség figyelhető meg aközött, hogy a kapott pénzt megspórolják-e a gyerekek vagy elköltik.

Tehát ebben a korban már megfigyelheted, hogy a te gyermeked, hogyan áll hozzá a pénzköltéshez és később hogyan fog bánni a pénzzel.

Szeretnéd őt már most a pénztakarékosságra nevelni?

Ahogy a felnőttek is hajlamosabbak az újév megkezdésével kitűzni maguk elé azt a célt, hogy visszafogják a költekezést, a gyerekek is félretehetik a zsebpénzt már most, hogy elegendő összeget spóroljanak meg arra, amit meg szeretnének kapni.

Jutalmak a megtakarításért

Emlékszem, hogyan zajlott ez le nálunk: az egyedüli gyerekekről mindenki azt gondolja, el vannak kényeztetve, nem tudják, mit jelent a pénz, azonban nálunk nem így volt.

Első alkalommal, amikor leküldtek a boltba, hogy vásároljak be, zöldfülű módra kisebb hitelt csináltam a szülőknek. Ők erre kitalálták, hogyha csak annyit költök, amennyit felírtak a listára, megkaphatom a visszajárót.

Persze kis összeg volt ez, de megtanultam, hogyan gyűjtögethetek össze magamnak annyi zsebpénzt, amiből fagyit vehetek minden héten a sarki árusnál (és még egy barátomat is meg tudtam hívni belőle).

Ez egy csalafinta módszere a gyerekek pénzügyi nevelésére, de van másik jutalmazási módszer is, ami hatásos lehet. Ha a hét végégig nem költi el a heti zsebpénzét a gyerkőc, azt az összeget ugyanannyival megduplázhatod neki.

Ez hasonlít a banki kamat rendszerre, amit akár felnőtt korban így jobban meg is fog érteni, ha bankszámlát nyit.

Borítékos rendszer

Vegyetek elő kisebb és nagyobb borítékokat. Ha kisebb volumenű játékot szeretne megkapni a gyerek, akkor rajzolja le és tegyétek bele a kicsi borítékba, ha nagyobb, értékesebb a kívánt dolog, akkor a nagyobb borítékba, így megértethetjük vele, hogyan spórolja meg a megfelelő mennyiséget bizonyos dolgokra.

Légy példa előttük

A gyerekek felnéznek rád.

Éppen ezért, a lehető legegyszerűbb módja annak, hogy kialakítsa magában a pénzügyek helyes kezelését, ha megmutatod neki lépésről lépésre, hogyan csinálja.

Azzal, hogy keményen dolgozol, és ezért kapod meg a fizetést, megmutatja számára, hogy a pénzt kiérdemelted érte.

Kíváncsi voltam a többiek családjában milyen módszereket alkalmaztak – ha alkalmaztak – anno és most hogyan állnak a pénzköltéshez felnőtt korban.

Ha jó példával állsz előttük, akkor biztos, hogy követni fognak, ezt mutatja az is, amilyen válaszokat kaptam a belső körben végzett felmérésemre:

“Édesanyám elég jól takarékoskodott a pénzel. Mindig volt félrerakva, de mégsem volt hiányunk semmiben. Tanítani sosem tanítottak minket, hogy hogyan kezeljük a pénzünket, de a példa mindig előttünk volt. Rendszeres zsebpénzt sosem kaptunk gyerekkorunkban, mindig az “Ünnepi” pénzekből kellett kikalkulálnunk az egyedi igényeinket.

Amióta saját háztartást vezetek is próbálom szem előtt tartani, hogy legyen a ’párna alatt’ pár ezer forint, mert nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Apaként gondolkodva nem igazán vagyok a rendszeres zsebpénzosztás híve, mert példa mellett volt előttem ellenpélda is. Úgy gondolom, hogy a pénzhez való hozzáállást nem lehet tanítani, de példát mutatni nagyon fontos.”

 

„A családunkban mindig is fontos szerepet játszott a pénz kérdése. Ritkán költekeztünk fölöslegesen, rendszerint olyan dolgokat vettünk, amire valóban szükségünk volt. Úgy gondolom ez ma is meglátszik rajtam. Sohasem volt zsebpénzem, hanem ha kértem akkor kaptam kisebb vagy nagyobb összegeket.„

 

„Egy kisgyerek szerintem mindenben úgy cselekszik, ahogyan azt a környezetétől látja. Ez nem csak a spórolásra igaz, hanem az élet összes területére is. Éppen ezért gondolom úgy, hogy nem feltétlen kell megtanítani rá egy kis gyereket, hogyan spóroljon, elég csak iránymutatást adni neki. Beszúrnám az egyik kedvenc Wolf Gábor idézetemet:  Aki pénz nélkül nem tud pénzt csinálni, az pénzzel sem fog tudni pénzt csinálni!”

 

Iránymutatást a legjobb, ha játékosan adsz számukra, hiszen ha rajtuk alkalmazod a példa statuálást, azzal csak rosszabbat teszel számukra.
Próbálkozhatsz akár a fenti példák egyikével, vagy alkalmazhatod a régen jól bevált módszert – ez a persely technika.

Lehet, hogy te is emlékszel még arra, milyen izgatottan vártad, hogy megteljen végre az a persely!

Ma már olyan szórakoztató darabok vannak erre a célra, mint ez az aranyos cicapersely, amiből a cica óvatosan kinyújtja egyik mancsát, hogy behúzza vele a tetejére rakott aprót vagy ez a kutyás változat, amely szó szerint „belehabzsolja a finom falatokat”.

Így a spórolást mókás időtöltéssé teheted a gyerekek számára, amibe boldogan gyűjtik majd a zsebpénzüket.

Hallottál ezeken kívül más vagy akár hatásosabb módszereket is?
Oszd meg velünk egy hozzászólásban!