Koromsötét? Szakadó eső? Pustoló hó? Légy látható!

Lelassítasz, elindítod az ablaktörlőt, felkapcsolod a reflektort, de csak nem javul a helyzet? Bizonyára Te is megtapasztaltad már, hogy milyen kellemetlen érzés, amikor az autóban ülve kell megküzdened a látást nehezítő tényezőkkel. Sok esetben ilyenkor az egyetlen lehetőséged, hogy félrehúzódsz, és türelmesen megvárod, amíg változnak a körülmények. Itt azonban még nem értek véget a teendőid!

A volán mögött ülve megszámlálhatatlan apróság merülhet fel, ami megnehezítheti a koncentrációt, ezzel együtt pedig növelheti a balesetveszély kockázatát. A köd, az eső, a hó vagy akár csak a koromsötét éjszaka is komoly kihívás elé állíthatja még akár a legtapasztaltabb sofőröket is, ezért érdemes előre felkészülni az hasonló helyzetekre!

Amennyiben úgy határozol, hogy tovább vezetsz

1. Vedd le egy kicsit a lábad a gázpedálról. Ezekben az esetben senki sem fog ledudálni, ha nem a megengedett maximális sebességgel haladsz.

2. Alaposan tisztítsd meg a világító berendezéseket, és ellenőrizd, hogy megfelelő szögben világítják-e be az utat.

3. Próbáld az út jobb széle felé irányítani a tekinteted, hogy amikor szembejövő forgalommal találkozol, elkerüld a vakító fényszórókat. Természetesen közben arra is figyelj oda, hogy te se vakíts el másokat.

4. Amennyiben nincs szembejövő forgalom, tekinteteddel próbálj apró, csillogó szempárokat keresni a sötétben, hogy időben reagálni tudj, ha állat téved az útra.

Amennyiben úgy határozol, hogy lehúzódsz

1. Próbálj olyan helyen megállni, ahol nem akadályozod a forgalmat.

2. Amennyiben szükséges, helyezz el elakadást jelző háromszöget a jármű mögött úgy, hogy autódat a többi gépkocsi vezetője kellő távolságból észlelni tudja.

3. Használd gépjárműved elakadást jelző lámpáit.

Az alapvető figyelemfelhívó jelzések sokat tehetnek annak érdekében, hogy a forgalomban résztvevő többi sofőr idejében észrevegyen az út mentén. Létezik viszont egy apró szerkezet, aminek a használatával biztosra veheted, hogy akár fél kilométeres távolságból is észlelni fogják, hogy lassítaniuk kell.

Menj biztosra!

A vészjelző korong használatával extra figyelmeztetést adhatsz le. A kütyü narancs színű, villogó fénye még a legvakmerőbb sofőröket is lassításra kényszeríti, így egészen addig biztonságban érezheted magad, amíg újra el tudsz indulni, egy esetleges lerobbanás esetén pedig nyugodtabban végezheted el a javítási munkálatokat.

A szerkezetbe integrált 15 LED égőt 9 beállítással használhatod, így a körélményekhez mérten döntheted el, hogy melyik jelzés a legideálisabb a számodra. A kütyü mágneses hátlapjának köszönhetően a rögzítését könnyedén meg tudod oldani, de a földre helyezve is elérheted a célod.

Lerobbant a gépjárműved vagy az időjárási viszonyok gátolják a továbbhaladásod? Mindig legyen kéznél a vészjelző korong, hogy a legváratlanabb helyzetekben is látható légy, és biztonságban tudhasd magad!