Klíma távirányítók bármilyen légkondihoz!

klima taviranyito

A klíma távirányítók komplex útmutatója a légkondicionálóhoz

Elhagytad kedvenc klíma távirányítódat? Elromlott a féltett kütyüd? A klíma távirányítók sokoldalúsága egyesül egyetlen készülékben. Fedezd fel Te is!

A légkondicionáló technológiák gyors fejlődésével egyre több, újabb, és összetettebb klíma távirányítók elérhetők a piacon, így nem csoda, ha Te is elbizonytalanodtál azzal kapcsolatban, hogy melyik a legjobb választás! Lehet, hogy csak a légkondicionáló fűtési és hűtési üzemmódjaival vagy tisztában, hacsak nem ismerted már ki a távirányítódat eléggé. Ne aggódj, ebben a cikkben mindent elmondunk a klíma távirányítók megfelelő használatáról!

Napjainkban a légkondicionáló távirányítóit rendkívül sok funkcióval tervezték a felhasználók kényelme érdekében. Nem csak a szokásos hűtési módok, ventilátor sebességek és lapátvezérlés elérhető rajtuk. A mai klíma távirányítók változatos szimbólumokból állnak, amelyek ugyan zavaróak lehetnek, de ezek ismerete sokat segíthet a megfelelő otthoni hőmérséklet fenntartásában.

Ebben a cikkben a légkondicionáló berendezés távvezérlőinek beállításairól, és elérhető funkcióiról írunk, illetve mutatunk egy egyszerű, könnyen kezelhető modellt is. Természetesen a klímaberendezések tökéletesítéséhez is adunk egy-két hasznos tippet!

Viszont mielőtt belevágunk, tartsd szem előtt, hogy a világon több ezer légkondi gyártó van, és több tucat különböző távirányítót biztosítanak. Tehát minden egyes klímaberendezéshez tartozó távirányító saját technikai rendszerre van felszerelkezve. Bár sok közös funkciót használnak, a pontos címkézés eltérő lehet a gombokon. Mivel nem tudjuk végigvenni a klíma távirányítók minden egyes funkcióját, ezért most egy általános összefoglalót mutatunk be, amiből többet is megtudhatsz. Vágjunk is bele!

Miért hasznosak a klíma távirányítók?

Egyrészt lehetővé teszi a légkondicionáló ventilátorának sebességének a szabályozását. A klíma távirányítók általában a magas, közepes és alacsony szintekbe sorolhatók, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy személyesen válasszák ki a készülék ventillátorának sebességét. Ezenkívül a légkondicionáló távirányítójánál az automatikus üzemmódot is kiválaszthatod az intuitívabb és intelligensebb ventilátor sebesség érdekében.

Mi a legfontosabb funkciója a légkondicionálónak?

Egyértelműen a hűtés, de a legtöbb modell manapság már fűtésre is használható. Természetesen a beltéri levegő hűvösen és kényelmesen tartása minden légkondicionáló rendszer legfontosabb feladata. A hűtendő tér méretétől és az épület szerkezetétől függően választhatsz központi légkondicionálót, ablakos klímaberendezést vagy cső nélküli klímaberendezést is az otthonodban.

Különböző klíma üzemmódok a távirányítón

A következőkben mutatunk néhány közös, illetve szabványos üzemmódot, amelyeket minden egyes klíma gyártó biztosít a számodra. Mivel a légkondicionáló üzemmódok többnyire a légkondicionáló cégtől függnek, vizsgáljunk meg néhány közös üzemmódot, amelyeket ismerned kell, és azok felhasználási módját!

Hideg üzemmód

Ez a leggyakoribb funkció a klímánkban. Ebben az üzemmódban a légkondicionálóban lévő kompresszor hideg levegőt bocsát ki a helyiségbe. Amikor a légkondicionáló belső hőmérséklet-érzékelője azonosítja, hogy a kívánt hőmérsékletet elérte, a kompresszor kikapcsol, és csak a ventilátor működik.

Ez a légkondicionáló távirányítójának a leginkább energia-gyorsító üzemmódja. A kompresszor akkor kezd el működni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb lesz.

Ventilátor üzemmód

Amikor bekapcsolod a ventilátor üzemmódot, a helyiségben lévő levegő elkezd mozogni. Mivel ez nem hűt, csak a levegőt keringeti, így ez inkább egy normál ventilátorhoz hasonlít.

Ennek az üzemmódnak a fő előnye, hogy a kompresszor hiánya miatt nagyobb energiát takaríthatsz meg. De nem ad ki hideg levegőt, hanem a helyiségen belül keringeti a levegőt.

Száraz üzemmód

Azok, akik párás területeken élnek, valószínűleg sokkal jobban ismerik a klíma távirányítók száraz üzemmód beállításait. Amikor párás nap van, de nem túl meleg, viszont túlságosan izzasztó, akkor ez a legjobb üzemmód a számodra.

Ez a száraz üzemmód a kompresszor rövid időre történő aktiválásával szárítja ki a helyiségben lévő extra páratartalmat. Így a ventilátor lassabb sebességgel fog működni. A kompresszor futási ideje pedig szabályozódik. Így amikor a légkondicionáló belső páratartalom-érzékelője érzékeli az alacsony páratartalmat, automatikusan kikapcsol.

Meleg üzemmód

A klímaberendezés belsejében működő rendszer fordított üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy ez az üzemmód meleg levegőt termel a szobába, és a hideg levegőt a szobán kívülre tereli.

A meleg levegőt a hideg hónapokban a kompresszor kínálja fel, hogy a környezet kényelmes legyen a mindennapokban.

Automatikus üzemmód

Az automatikus üzemmód olyan, mint a hűvös üzemmód, ami úgy van kialakítva, hogy egy speciális hőmérsékleti beállítási pontot biztosítson, és azt fenntartsa. Az aktuális hőmérsékletnek megfelelően a klímaberendezés beállítja a kompresszor és a ventilátor sebességét.

A kívánt hőmérséklet elérésekor a kompresszor kikapcsol, és a ventilátor is automatikusan működik a klíma által. Amikor a hőmérséklet megváltozik a beállított értéktől, a kompresszor bekapcsol, és a ventilátor rögzíti a kívánt hőmérsékletet, amelyet hamarosan elér. A klíma távirányítók többsége rendelkezik ezzel a funkcióval.

Eco üzemmód

Ez az üzemmód a legvonzóbb,  és minden modern távirányítóban megtalálható. A kompresszor és a ventilátor használatával is működik, így a kívánt hőmérséklet eléréséhez alacsony energiát fogyaszt. Ez az üzemmód a gyártók szerint változik. Egyes gyártók a kívánt hőmérsékletet néhány fokkal a kívánt hőmérséklet fölé állítják be. Amikor a légkondicionáló eléri a kívánt hőmérsékletet, a kompresszor kikapcsol, de a ventilátor sebessége megtartja a sebességét. Ez segít fenntartani a kívánt hőmérsékletet anélkül, hogy sok energiát használna.

Turbó üzemmód

Ez az Eco üzemmód teljes ellentéte. a kívánt hőmérsékletet minimális idő alatt lehet elérni ezzel az üzemmóddal. Ehhez maximális teljesítményt használ a kompresszorral és a ventilátorral teljes dőlésszögben. Ezt a módot jetnek, erőteljesnek, gyorsnak és nagy teljesítményűnek is nevezik.

A Turbo üzemmód a beállítások közül a legtöbb energiát használó üzemmód, ezért csak rövid ideig ajánlott használni. Ezt akkor jó aktiválni, ha túl meleg vagy hideg van, és ha a hőmérséklet beállt, ne felejtse el hamar kikapcsolni.

 Univerzalis klima taviranyito

Kütyübazár tipp: Elvesztetted a távirányítódat? Ne aggódj! Az általunk forgalmazott klíma távirányító a világ 180 féle márkájú klíma berendezésével képes kommunikálni. Nagy LCD kijelzővel rendelkezik, amin mindent láthatsz, és az LCD kijelzőn követheted a hőmérsékletet is. A tökéletes működés mellett, még a beüzemelése is gyerekjáték lesz, hiszen automatikusan kommunikál a berendezésekkel. A gombok ergonomikus kialakításának köszönhetően idősek is könnyen használhatják a távirányítót. Kis méretével, könnyű kezelhetőségével és hatalmas használhatóságával segít neked, hogy kényelmesen hűsölhess a nyári forróságban!

A klíma távirányítók funkciói

A klíma távirányítók többsége rendelkezik a következő funkciókkal, amelyek segítségével lehűtheted magad egy forró nyári napon, vagy befűthetsz a hideg éjszakákon.

Klíma ventilátor sebesség

Ez a funkció hűvös vagy meleg levegőt bocsát ki a szobába. Ennek a beállításnak a megváltoztatásával szabályozhatod a légvezérlés sebességét a helyiség hűtését és fűtését.

A legtöbb klímaberendezésnél négy beállítás van a ventilátor számára; alacsony, közepes, magas és automatikus. Az automatikus ventilátor beállítás automatikusan módosítja a ventilátor sebességét, hogy az aktuális hőmérsékletnek megfelelően elérje a kívánt hőmérsékletet. Nem kell bekapcsolnod a ventilátor üzemmódot a légkondicionálóban ahhoz, hogy ezt a funkciót használhasd.

A klíma időzítő beállítása

A modern légkondicionálók beépített időzítővel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a légkondicionáló működési idejének beállítását, miközben energiát takarítasz meg. A legjobb idő ennek a funkciónak a használatára alvás időben van, amikor beállíthatod az időt néhány órára, és automatikusan kikapcsol, amikor mély alvásban vagy.

Bármilyen típusú légkondit is választasz, klíma távirányítónk segítségével könnyedén szabályozhatod rajta a meleg, és hideg levegőt. Ide kattintva pedig megtekintheted a távirányítónkkal kompatibilis márkákat is!