Kezdő vlogger alapcsomag

Manapság hatalmas divatja lett a vlogoknak. Hirtelen mindenki vloggernek állt és sorban születnek egymás után az újabb youtube csatornák, ahol fiúk és lányok, fiatalok, idősebbek ülnek kamera elé hasonló céllal: megmutathassák magukat a világnak.

Vloggernek lenni fenomenális érzés, ellenben viszont rettentőmód sok munkával jár. A habos-babos rózsaszín világ, ami körül lengi a vloggereket, valójában csak egy külső cukormáz, ami mögötte lapul az viszont kemény munka és hatalmas áldozatok.

Ha valaki vloggernek áll, annak nem csak idejéből és erejéből kell áldoznia, de sok-sok pénzt is bele kell fektetnie a születő félben lévő csatornájába. Hiszen mint ahogy más jó vállalkozás, így a vlog sem indul be befektetett tőke nélkül.

Nem is csoda, ha hirtelen egy kezdő vlogerpalánta kétségbeesetten ül a képernyő előtt és azt sem tudja hirtelenjében hova kapjon. Hol és mégis hogy induljon el?

Ha te is ilyen gyötrelmek között tengődsz, akkor semmi vész, itt vagyunk neked mi. Összeállítottunk egy kezdő vlogger alapcsomagot, aminek a birtokában tuti biztosan menni fog az elindulás, ami pedig utána jön… Az már csak rajtad múlik!

Egy jó ötlet és egy csatorna

Elsőnek is, ha youtube csatornát szeretnél készíteni, akkor ülj le pár percre és gondold végig, hogy mit is szeretnél, még mielőtt fejest ugranál az egészbe. Nem feltétlenül az a legjobb ötlet, ha csak leülsz a kamera elé, mindenféle terv nélkül és bízol az improvizációs készségedben. Van, akinek ez a módszer bevált, de a többség általában be szokta látni, hogy tervek és célok nélkül nehéz tartani a lépést ebben a kegyetlen virtuális világban.

Van pár alapvető kérdés, aminek megválaszolása nélkül neki se kezdj semminek:

  • Miről fog szólni a csatornám?

Ha van egy fő irányvonal, akkor neked is könnyebb dolgod lesz a vlog témák kitalálásával kapcsolatban, illetve a nézőid is könnyebben rád találnak és elköteleződnek melletted, ha tudják, hogy mire is számíthatnak tőled a későbbiekben.

  • Kinek fog szólni a csatornám?

Egy konkrét célközönség meghatározása fontos. Kinek üzened mindazt, amiről beszélsz? Fiataloknak, időseknek? Nőknek vagy férfiaknak? Rockereknek, divatmániásoknak, vegetáriánusoknak?

  • Mi legyen a csatorna neve?

A csatorna nevének megválasztása kardinális kérdés. Próbálj olyan nevet választani, ami legjobban leírja a csatorna témáját, viszont könnyen megjegyezhető. Ha Te magad és saját életed a központi téma, akkor a csatornád neve is lehet a saját neved akár.

Kamera – vagy épp kamerák!?

Miután létrehoztad a youtube csatornádat és mindent megterveztél előre, már nincs más hátra, csak belekezdeni a tényleges munkálatokba. Ehhez viszont elengedhetetlen némi technikai háttér. Mivel videó blogolni tervezel, értelemszerűen egy kamera mindenképp kell majd neked.

A kamera kiválasztása szintén nagyon nehéz feladat. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb eszköz mellett dönts, tudnod kell, hogy mire is szeretnéd azt használni. Ezzel pedig rögtön visszakanyarodtunk az első kérdéshez, hogy mégis miről is fog szólni ez a csatorna?

Ha gamer videókat szeretnék közzétenni, akkor egy jó minőségű webkamerára kell szert tenned, még személyes vlogok esetében akár egy jobb minőségű telefon kamerája is megteszi. A lényeg, hogy gyorsan elő tudd kapni és szinte bárhol, bármilyen helyzetben tudj vele forgatni.

Ha utazó vlogot tervezel indítani vagy esetleg az extrémsport imádatodat akarod megosztani másokkal is, akkor érdemes lesz a rendes kamerád mellé egy A7 Vízálló Sport 720P-s Akció Kamerát is beizzítani. Nem csak, hogy könnyebb velük bánni kis termetükből adódóan, de extrém helyzetekben is használhatod őket, például víz alatt, hegymászás közben, biciklire szerelve és gyönyörű, látványos felvételeket tudsz vele készíteni, ami biztos lebilincseli majd a nézőidet. Ez már fél siker.

Jó megvilágítás minden helyzetben

Ha már vannak kameráid, akkor figyelj oda arra is, hogy mindig jó megvilágítás mellett forgass, mivel a szemcsés, zajos és elmosódott videók abszolút nem élvezhetőek. Ha a témádból kifolyólag többségben kültérben fogsz kamerázni, akkor neked az elsődleges fényforrásod a nap lesz, így nem kell különösebb plusz eszközöket beszerezned.

Ellenben, ha a szobádban vagy lakásban kívánsz forgatni, akkor ajánlatos egy két stúdió lámpát beújítani. Így a kép sokkal szebb lesz és ráadásul nem leszel időhöz kötve, hogy csak pontban délelőtt 10 órakor tudsz videózni, mert csak akkor süt be olyan szögbe a nap, hogy neked jó egyen.

Ha nem akarsz méregdrága lámpákra áldozni már rögtön az elején, akkor pusztán egy König ernyő is megteszi, amit fehér fénycsövekkel meg tudsz világítani, ezzel szép szórt fényt varázsolva magad köré.

Kameraállvány, kameraállvány, kameraállvány

Ezt nem lehet elégszer elismételni. Akár magadat, akár másokat akarsz videózni, kameraállványra szükséged lesz, mégpedig minden mennyiségben.

Első körben mindenképp szerezz be egy sztenderd 3 Lábú kamera állványt, ami beltéri vlog videókhoz a legideálisabb. Állítható méretéből adódóan szinte minden helyzetben tudsz vele felvételeket készíteni.

Utazó vloggereknek ajánlott egy külön állványt beszerezni, kifejezetten utazáshoz. A König utazó kamera állvány előnye, hogy kicsi, kis helyen is elfér, könnyű szállítani és gyorsan elő tudod kapni bármilyen helyzetben, amikor videózni kell. Egy ilyen nélkül jobb, ha neki se indulsz az útnak.

Az emberek mindig arra koncentrálnak általában, hogy minél magasabb és nagyobb állványt szerezzenek be, de nem gondolnak azokra az esetekre, amikor nem a magasítás, hanem a megtámasztás miatt kéne az a bizonyos állvány. Ezért is jó, ha még pluszba tartasz magaddal egy Tripod 3 lábú kamera állványt is, ami ruganyos lábainak köszönhetően szinte bármilyen pozícióba beállítható és még telefont is tudsz rá tenni.

Ám, ami a leges legfontosabb, ami mindenképp minden vloggernek kötelező darab: az a kamera stabilizátor. Nincs annál idegesítőbb dolog, amikor a kamera össze-vissza reng a kezedben, hiába próbálod minden erődet megfeszítve egyenesen tartani a karodat. Képtelenség. Add is fel és inkább vegyél egy Vállra rögzíthető kamera stabilizátort.
Hidd el, egy ilyen kis cucc megvétele után más világ fog beköszönni.

Hallasd a hangod!

Egy vlognál nagyon fontos a hangminőség, hiszen ha az emberek nem hallják vagy nem értik a  mondanivalódat, az csak félreértésekhez vezethet vagy esetleg még idő előtt feladják a nézőid és kikapcsolják a videódat.  Ezért ne is bízd soha a véletlenre.

Nem baj, ha a kamerád nem tud jó minőségű hangot rögzíteni, de ilyen esetbe mindenképp vegyél egy külső mikrofont. Gamereknek kifejezetten ajánlott. Sőt, kötelező!

A Professzionális BM-800-as kondenzátoros mikrofonnal biztos, hogy tökéletes lesz a hangminőséged és nem kell azon aggodalmaskodni, hogy csak a felvétel után, vágás közben derül ki, hogy az egész munkád pocsékba ment. Ráadásul utólagos szinkronizálásoknál is jól jöhet.

Gamerek esetében viszont pusztán csak egy mikrofon nem elegendő, hiszen folyamatosan a szád előtt lesz játék közben is, így szinte elkerülhetetlen, hogy a nem kívánatos szuszogások, sóhajok és különböző zajok bele ne szűrődjenek. Pont az ilyen esetek elkerülésének értekében jó, ha a mikrofon mellé még pluszba beszerzünk egy Flexibilis állítható mini mikrofonszűrőt is. Ezek után tuti biztos profi munkát fogunk tudni végezni.

És akkor vágj bele!

Természetesen egy jó vágóprogramra is szükséged lesz. Ha ez a téma kerül szóba, általában mindenki a Sony Vegast ajánlja, de én személy szerint úgy vagyok vele, jobb ha az ember kicsit kisebben, kicsit könnyebbel indít. Később lehet majd komolyabb és profibb programok után nézni, de amíg nem érzünk rá a vágás mechanikájára, addig felesleges bajlódni és szenvedni, hogy aztán valami pocsék végeredmény szülessen.

Tökéletes kezdés lehet a Microsoft Movie Maker, ami a legjobb program, ha videó szerkesztés tanulásáról van szó. Később pedig válogathat kedvére az ember komolyabb vágóprogramok között is.

Türelem, idő, energia és kitartás

Miután mindent beszereztél, már tényleg nincs hátra más, csak építgetni a csatornádat, amihez viszont kellő mennyiségű türelem, idő, energia és kitartás szükséges. Ha úgy érzed az elején, hogy minden, amit belefeccölsz a csatornádba csak elvesztegetett idő és pénz, akkor gondolj arra, hogy a nagyok is így indultak. Sok-sok tanulás, csalódás és kudarc vár még rád az utadon, de majd te is el fogsz érni abba az időszakba, amikor élvezheted kemény munkád gyümölcsét.

Addigra viszont te is rá fogsz jönni: a vlogger lét mégsem az a cukor mázos rózsaszín világ, amiről te is áhítatoztál.