A kényelmes autós kirándulások titka

Mindenkinek él a fejben egy romantikus kép arról, hogy egy szép napon nekivág a sztrádának, kötetlenül és függetlenül, szabadon szeli a kilométereket céltalanul. Bejárni egész Európát vagy csak az országot egy autós kirándulás keretében? Erre az ajánlatra nehéz nemet mondani.

De ha csak nem vagy az abszolút spontaneitás embere és nem szívesen kelnél fel egy nap arra, hogy fogalmad sincs épp merre robogtok tovább a haverokkal vagy épp a családdal, akkor jó, ha az ilyenfajta autós kirándulásokra elsőnek beszerzel pár életmentő dolgot, ami nem csak megkönnyíti, de sokkal kényelmesebbé is teszi az utazásotokat.

Mindig tudd, merre jársz

Még a legjobb hangulatban telő kirándulásokat is se perc alatt elronthatja egy veszekedés, ami legtöbbször azért szokott kitörni, mert senkinek még csak halványlila gőze sincs arról, hogy most mégis hova kéne menni.

Persze sokszor sül ki jó abból, ha véletlenszerűen választjuk az utunkat a kereszteződésekben, de ha kitűzött cél felé haladunk, nem szerencsés azzal vesztegetni az időnket, hogy bolyongunk két város között a semmiben.

Az ilyen helyzetek elkerülése végett jó, ha beszerzünk egy GPS-t. Az anyósülésen ülő elsődleges feladata, hogy segítse a sofőrt a tájékozódásban, ahogy csak lehet, de ha a volán mögött ülő is rálát a térképre, az se nagy hátrány. Sőt.

Ha GPS vagy telefon tartót keresünk a kocsinkba, szinte végtelen számú lehetőség áll rendelkezésünkre. Választhatunk ablakra, kormányra, visszapillantó tükörre vagy műszerfalra rögzíthető tartót is. Nyugodtan kísérletezgethetünk, hogy nekünk melyik a legkényelmesebb megoldás.

Ne spórolj az energiával

A GPS nagy segítségére tud lenni az embernek egy utazás során, de csak akkor, ha fel is van töltve. Márpedig az ilyen csodamasinák igen gyorsan merülnek. Hála az égnek és a technikának, ma már nem kell azon aggodalmaskodni, hogy valahol a semmi közepén mondja majd be az unalmas.

Ha viszünk magunkkal egy szivargyújtóra csatlakoztatható USB töltőt, bárhol és bármikor tölthetjük a telefonunkat vagy GPS-ünket.

Pakoljunk minél praktikusabban

Ha sok csomag szállításáról van szó, akkor egyértelműen az autó a legpraktikusabb megoldás. De ez nem jelenti azt, hogy lehetetlenség lenne egy csomagtartót telepakolni se perc alatt. Ezért is fontos, hogy minden apró kis zeget-zugot kihasználva rendezzük el a csomagjainkat.

Egy csomagtartó rendező táska nagy segítségünkre lehet, hogy a kis apróságokat, amiket nem találtunk külön helyet a bőröndünkben.

A kocsi utasterébe is jól jöhet egy tároló, a legjobbak azok, amiket az ülés háttámlájára lehet rögzíteni, hiszen sok helyet tudunk megspórolni vele, de elkallódni sem fognak az ülések között a cuccok.

Vannak már olyan tárolók is, amikben külön hely van kialakítva a tableteknek, így utazás közben kényelmesen filmezhetünk is és még innivalót és ennivalót is pakolhatunk bele. Egy jégakkuval kiegészítve még hűtőtáskaként is remekül funkcionálhat.

Legyen pihentető az utazás

Sokan szeretnek egyszerre sok kilométert levezetni, akár éjszakákba nyúlóan is. Amíg a sofőr bírja szusszal, addig nem is baj. De a többieknek ettől még lehet pihentető, édes álmuk a kocsiban is, út közben.

Egy biztonsági övre csatolható utazópárna életmentő lehet az ilyen hosszú utakon. Hiszen ki örülne annak, ha kimerevedett nyakkal kéne egész héten kirándulgatnia? Viszont a sofőrt sem kell megfosztani ettől a kényelemtől, az nyaktámasztó párna jó úti társ lehet mindenki számára.

És ha már a kényelemről beszélünk, ki az akit nem szokott idegesíteni az oldalsó ablakokon betűző napsugarak? Persze mindenki örül neki, ha nem szakadó esőben kell nyaralnia, de mi is jobban szeretjük a napsütést akkor, ha nem a mi szemünket vakítja el.

Ezt a bosszúságot viszont könnyen megelőzhetjük egy ablakra szerelhető autós függönnyel. Ezzel még az autó idő előtti felmelegedését is megakadályozhatjuk.

Fő a biztonság

Az utazások során a kényelem és a hangulat mellett a biztonság is legalább ennyire fontos. Ha valaki hosszú kocsikázásnak néz elébe fontos, hogy legyen nála láthatósági mellény, mivel ha bármilyen műszaki gond adódik az út során és ki kell szállnia a kocsiból, az úton elhaladók jól lássák az autópálya szélén matató, szerelő embert.

Ha biztosra akarunk menni, a legjobb egy plusz lámpákkal felszerelt fényvisszaverő mellényt választani magunknak, amivel biztos, hogy kellőképp felhívhatjuk magunkra a figyelmet.

Nyugodt utazás, babával is

Azok, akik kisgyerekkel indulnak neki – főleg az első igazi nyaralásnak, tudják milyen stresszes lehet egy kisbabával az út. Az ülés háttámlájára felszerelhet babafigyelő tükörnek köszönhetően viszont nyugodtan szelhetitek a kilométereket, mindenféle aggodalom nélkül, miközben folyamatosan ellenőrizhetitek, hogy tényleg minden a legnagyobb rendben van-e hátul.