Így érd el, hogy sose romoljon meg semmi a hűtődben, és mindig legyen hely benne

Egyszer elromlott a hűtőnk, ezért vettünk egy újat. Mire üzembe helyeztük az újonnan vett masinát, a régi új erőre kapott, s azóta “másodhűtőként” funkcionál a mosókonyhánkban.

Annak ellenére, hogy két hűtőnk van, rendszeresen előfordul, hogy nincs elég hely a “főhűtőnkben” (vagy legalábbis úgy tűnik).

Főleg ünnepekkor vagy hosszú hétvégék folyamán, amikor nagyobb bevásárlásra kerül sor, rendetlenség uralkodik benne, és így gyakran elfeledkezünk bizonyos ételekről. Ezek pedig egy idő után megromlanak, s dobhatjuk ki őket a kukába. Kukába dobott pénz.

Ezért most utánajárok, hogyan kerülhetem el, hogy ezek a bizonyos ételek a kukában landoljanak (ahelyett, hogy a gyomromban végeznék). Összeszedek pár tippet, amivel te is rendszerezheted hűtőd tartalmát, s elérheted, hogy mindig legyen hely benne.

Így elkerülheted, hogy a hűtőd valamelyik rég elfeledett szegletéből hónapokkal a szavatossági idő lejárta után kerüljenek elő kedvenc ételeid.

 

RENDSZEREZZÜNK: LEGYEN MEG MINDENNEK A HELYE

Találjunk ki rendszert, hogy mit hol tárolunk. Ehhez célszerű figyelembe vennünk, hogy a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet, és minden ételnek más az optimális tárolási hőmérséklete.

A hűtő ideális átlaghőmérséklete 2-3 Celsius fok között van, így lehetőleg állítsunk be egy ennek megfelelő értéket. A nyári hőségben kicsit lejjebb vihetjük a hűtő klímáját. 4 Celsius fok fölé lehetőleg ne menjünk soha.

Ne pakoljuk meg rogyásig, mert ha nincs hely az egyes ételek között, akkor a levegő nem tud rendesen áramolni, s ez negatívan befolyásolhatja a hűtőben lévő hőmérsékletet. Magyarán nem mindenhova juthat el a hideg, így könnyebben megromolhatnak ételeink.

 

MI HOVA KERÜLJÖN?

 

FELSŐ POLC

A legmelegebb a hűtő felső polcán van, a leghidegebb a legalsó polcon. Ez azért van, mert a meleg levegő felfelé száll. Az egyik nagy amerikai gasztroblog, a saveur.com szerint ezért az alábbiak szerint tároljuk a különböző ételeket és italokat a hűtőnkben:

A legfelső polcon van a legmelegebb, így ide az italokat, és a kevésbé romlékony ételeket, pl. a gyümölcsöket tegyük. Azonban vigyázzunk, mert az egzotikus gyümölcsök, a paradicsom, a zöldbab, az uborka és a cukkini nem igényelnek hűtést, sőt némelyiknek csak romlik a minősége, ha hűtőbe tesszük.

A kenyér is gyorsabban tönkremegy a hűtőben. Talán kivétel ez alól a nyári hőség, amikor berakhatjuk a kenyeret, kiflit, zsemlét is, hiszen a nagy melegben hamar megromlik minden. A még nem teljesen érett gyümölcsöket és zöldségeket is tartsuk inkább szobahőmérsékleten, hogy megérjenek.

 

KÖZÉPSŐ POLCOK

A középső polcokon már hidegebb van, ide jöhetnek a tejtermékek, tojások, felvágottak, sütemények, maradékok, a “felbontás után hűtést igényel” felirattal ellátott élelmiszerek. Itt érdemes lehet a könnyen vagy gyorsan romló ételeket külön tároló fiókba rakni, ami lehetőleg legyen szem előtt. Akár rá is írhatjuk a fiókra vagy dobozra, hogy “gyorsan romló étel”, hogy időben el tudjuk fogyasztani, amit el kell.

 

ALSÓ POLC

A legalsó polcra érdemes a friss húsokat és halakat tenni, mivel ezek igénylik a legalacsonyabb hőmérsékletet. Ezzel azt is megelőzhetjük, hogy ezek leve más ételekre csöpögjön. Rakjuk tányérra a húsokat, s takarjuk le frissentartó tányérfedőkkel.

 

ALSÓ FIÓK

A zöldségeket, leveles zöldeket tegyük az alsó fiókba vagy dobozba. Itt nem olyan alacsony a hőmérséklet, és nagyobb páratartalom is uralkodik, emiatt tovább megőrzik frissességüket.

 

HŰTŐAJTÓ

A vajat érdemes elzárt részen, például a hűtőajtó elzárható részein tárolni, hiszen a vaj hamar magába szívja a különböző illatokat, szagokat.

A hűtő ajtajában van a legmelegebb, így itt célszerű a nagyobb hűtést nem igénylő termékeket helyezni, így a vaj mellett itt tárolhatjuk az italos palackokat, olajokat, szószokat, és a mártásokat (ketchup, majonéz, mustár, stb.).

 

HASZNÁLJUNK TÁROLÓDOBOZOKAT, RENDSZEREZŐ FIÓKOKAT

Hogy rendet tartsunk a hűtőnkben, ahhoz nagy mértékben hozzájárulhat a különböző tárolódobozok és rendszerező fiókok használata.

Műanyag kosarakkal és dobozokkal a hűtő jól rendben tartható. Sok esetben a problémát éppen a vákuumcsomagolt felvágottak, a kis tégelyes pástétomok és hasonló, kisebb csomagolású dolgok jelentik.

Ezeket egymásra is lehetne pakolni, de sokszor nem olyan a csomagolások kialakítása, hogy ezt meg tudjuk tenni. Így egy-két tárolódoboz vagy rendszerező fiók nagy szolgálatot tehet. Hiszen még csoportosítani is tudjuk ezek segítségével az ételeinket, s így jól áttekinthető lesz a hűtőnk.

 

TARTÓLAPRA AKASZTHATÓ TÁROLÓDOBOZ

 

Ezek a szellőzőrésekkel ellátott tárolódobozok könnyedén a polclapokra akaszthatóak. Sok helyet lehet velük spórolni, és bármilyen ételt bele tudunk pakolni.

Itt meg tudod nézni és rendelni a terméket: KATTINTS IDE!

 

HŰTŐ RENDSZEREZŐ FIÓK

Nagy szolgálatunkra lehet ez a kis rendszerező fiók. Könnyedén tisztán tartható, és segítségével átláthatóvá tudjuk tenni hűtőgépünk belsejét. Használatával mindenfajta ételnek pontos helyet tudunk kijelölni. Tárold külön a zöldségeket, gyümölcsöket, üveges ételeket, és a többi terméket!

Itt meg tudod nézni és rendelni a terméket: KATTINTS IDE!

 

PLUSZ TIPP: MÁGNESES ÜVEGTARTÓ

Ezzel a mágneses üvegtartóval bármilyen fémkupakkal ellátott üveget rendezett módon tárolhatunk hűtőnkben. Az üvegtartó segítségével nem kell a sokszor zsúfolt hűtő aljáról keresgélni a frissítőt, hisz mindig szem előtt és kéznél lesz.

Itt meg tudod nézni és rendelni a terméket: KATTINTS IDE!