Így éjszaka is bátran kitárhatod az ajtót!

Van jogsid? Szuper! Akkor bizonyára emlékszel rá, hogy miután megtanultad helyesen használni az autó legfontosabb kezelőszerveit, és már biztonságosan tudtál közlekedni, oktatód megpróbálta minél több hasznos információval telepakolni a kobakodat. Emlékszel még, hogy mit mondott az álló jármű mellett elhaladással kapcsolatban? Érdemes feleleveníteni!

Néhány hónapos jogosítvánnyal a kezében a legtöbb ember már hajlamos rutinból vezetni, több éves tapasztalattal a háta mögött pedig szinte mindenki „csukott szemmel” közlekedik a városban. Ez az, amit Te soha ne tegyél! Próbálj mindig éber maradni, és számíts a váratlan helyzetekre!

Amikor azt hiszed, hogy semmi baj nem történhet…

Rengeteg olyan szituációval találkozhatsz a volán mögött ülve, amikor úgy érzékelheted, hogy teljes biztonságban vagy. Ennek tökéletes példája a kihalt utcában, álló járművek mellett elhaladás. Valószínűleg ilyenkor Te is rátaposol a gázpedálra, és a következő kanyarig meg sem állsz. Amíg a sebességkorlátot betartod, nincs is ezzel semmi gond…feltéve, ha 100%-osan fel vagy rá készülve, hogy az autók takarásából eléd ugorhat valaki, vagy a parkoló autó ajtaját szélesre tárják.

Az a bizonyos ajtónyitásnyi távolság

Biztosak vagyunk benne, hogy annak idején oktatód Neked is unásig ismételgette a következő mondatot: „mindig számíts rá, hogy egy figyelmetlen sofőr vagy utas kicsapja eléd az út szélén parkoló gépkocsi ajtaját”! Nem véletlen a nyomatékosítás, hiszen nem csak anyagi kárt, hanem akár halálos balesetet is elidőzhet a figyelmetlenség – és nem számít, hogy melyik fél volt a hibás.

A másik oldal

Az tehát tiszta, hogy mire kell odafigyelned, amikor elhaladsz valaki mellett. Na, de mi a helyzet fordított esetben? Sajnos a visszapillantó tükör ellenőrzése, a hátrafordulás és az óvatos ajtónyitás mellett is előfordulhat baleset, a LED figyelmeztető lámpával viszont minimálisra csökkentheted ennek a kockázatát.

Mindössze annyit kell tenned, hogy az öntapadós réteg segítségével az ajtózáró szerkezet fölé feltapasztod a vibráló fényfoltokat. Voilá! Immár a vaksötétben is biztonságban tudhatod a gépjárműved nyílászáróit. Az elem miatt pedig ne izgulj! A kütyü csak akkor aktivizálódik, ha kinyitod az ajtókat.

Az autóból mindig félve lépsz ki az útra? A LED figyelmeztető lámpa használatával minimálisra csökkentheted a balesetek kockázatát.