Húzd az ujjadra, és mesélj!

Ugye benned is mélyen élnek még azok az emlékek, amikor szüleid vagy nagyszüleid éjszakánként bebújtak melléd az ágyba, és elalvás előtt beszélő állatokról, rabul ejtett hercegnőkről, hétfejű sárkányokról és hős lovagokról meséltek? Egy gyermek számára ez az a nélkülözhetetlen pillanat, amikor nyugodt körülmények között ellazulhat, és korlátok nélkül szabadjára engedheti a képzelőerejét.

Számtalan tanulmány bebizonyította, hogy egy fejlődő szervezetnek szüksége van a mesékre. A történetek hallgatásakor az apróság megtanul koncentrálni a beszélőre, elsajátítja a befelé figyelés képességét, fejleszti a képzelőerejét, ráadásul a napközben felgyülemlett feszültségtől és félelmektől is megszabadulhat.

Nem mindegy, hogy milyen formában!

Sajnálatos módon egyre több szülő ezt a szükségletet a televízió bekapcsolásával vagy a mobiltelefon/tablet átnyújtásával próbálja kielégíteni ahelyett, hogy leülne az apróság mellé, és időt szánna a történetmesélésre. Ilyenkor azonban a gyermek csak passzívan figyeli a történéseket, nincs lehetősége kérdéseket megfogalmazni, ráadásul a megjelenő tartalmak sok esetben az értelmi- és érzelmi fejlettségével sem állnak összhangban.

Ajándékozz élményt!

A legtöbb, amit adhatsz gyermekednek, ha neki szenteled az időd, és teljes mértékben rá figyelsz – mobiltelefon-nyomkodás, tévénézés és elkalandozó gondolatok nélkül. Rá figyelsz, és olyan témáknak segítesz a megértésében, valamint feldolgozásában, ami őt éppen a legjobban foglalkoztatja. Ehhez segítségül hívhatod a mese világát, az állatos ujjbáb készlettel pedig szó szerint kézzelfoghatóvá és felejthetetlenné varázsolhatod a történeteket.

Csak válaszd ki gyermeked kedvenc kisállatát, és teremts köré egy lenyűgöző sztorit, vagy húzd fel egyszerre mind a 10 ujjbábot, és szólaltasd meg őket különböző hangokon. Ne felejtsd el folyamatosan figyelni gyermeked reakcióit, és engedd neki, hogy beszálljon a történetmesélésbe. Hidd el, ezek lesznek azok a pillanatok, amikre felnőtt korában is boldogan emlékszik majd vissza.

Felejtsd el, hogy fáradt vagy, engedd el a napközben felgyülemlett stresszt, és koncentrálj arra, hogy örömet szerezz az apróságnak! Az állatos ujjbáb készlet segítségével gyerekjáték lesz az egész.