Hogyan vedd rá a 14 éves lányod a takarításra (úgy, hogy élvezze is)?

Ha te is kamaszlányt nevelő anyuka vagy, akkor nem ismeretlen számodra a „hogyan vegyem rá a lányomat arra, hogy besegítsen a házimunkába” kérdéskör. Ez olyan, mint egy soha véget nem érő folytatásos szappanopera. Egyszer csak elkezdődik, és te nem is látod, nem is sejted, mi lesz a vége. Egyáltalán lesz-e vége.

Az örök dilemma

A kamaszokkal nem egyszerű a helyzet. Pláne, ha takarításról van szó. A saját szobáján kívül nem lát mást, nem érti, nem érzi a takarítás fontosságát. A legkönnyebb házimunkát is csak hosszú rábeszélések után, látványos szájhúzogatások kíséretében hajlandó elvégezni.

Szótlanul, érzelemmentesen letudja a feladatot, majd bemegy a szobájába, s te onnantól kezdve órákon keresztül nem is látod a lakásban.

Ilyenkor lelkizős anyukaként az az érzésed, hogy valamit elrontottál a nevelésben és biztos, hogy sosem lesz belőle rendes ember.

Ne add fel!

Van egy 4 lépéses módszer, amit kipróbáltam és bevált. Az én „takarításra szoktatási” projektem vége happy end lett. A tied is az lehet, íme! 

1. Segítséget kértem.

Vettem egy új felmosót. Hazavittem, megmutattam neki, amire csupán ennyi volt a válasz: Aha! És bement a szobájába. 

Kivételesen nem csalódtam, erre a reakcióra számítottam. Ezzel viszont nem fejeződött be a történet. Elkezdtem összeszerelni és úgy alakítottam a helyzetet, hogy már az összeszerelésnél a segítségét kértem.

Tudtam, hogy ebben sikerélménye lesz, hiszen a mai generáció – mindegy, hogy fiú vagy lány -, ha meglát egy kütyüt vagy egy gombot, egyből tudja, hogy mit kell vele csinálni. Így is volt. Könnyen, egyszerűen, örömmel szerelte össze az új felmosómat. És volt egy kis érzelem is közben. Kimondta a „Jaj, anya! Ezt sem tudod!” mondatot. Boldog voltam. Az első lépés sikeres volt.

De aztán jött a kérdés: „És ez mennyivel jobb, mint az előző”? Itt jött el az én időm.

2. Kimondtam a varázsszót.

Mindjárt a legfontosabbal kezdtem. Még a telefont sem kell letenned, mert egy kézzel is lehet működtetni. A multitasking szuperképességed tovább fokozható úgy, hogy még hasznos dolgot is csinálsz közben.

3. És képzeld!

Próbáltam ezután röviden felsorolni azokat az előnyöket, amelyek egy 14 éves kamaszlányt is érdekelhetnek felmosás témában. Az újításokat vettem sorra, hogy nyomatékosítsam benne: a világban azok a dolgok lesznek sikeresek, amelyek valami újat, valami mást adnak.

Jelen esetben ezzel a felmosóval igazán steril a munkavégzés. Nincs finnyáskodás, hogy „hú, de undi ez a törlőruha!”. Nem kell kézzel hozzányúlni a vizes, koszos felmosóruhához. Ez már a múlté.

Nem kell külön vödröt megtölteni vízzel és cipelni a felmosáskor, mert a felmosónyéllel együtt van kialakítva a víztartály.

A vízspricceléshez csupán elegendő egy gombot megnyomni és már jön is a víz. Ennyire egyszerű.

Nincs vízpazarlás. Csak annyi víz kerül a padlóra, amennyire valóban szükség van a felmosáshoz. Tehát, kevesebb amennyivel kevesebb vizet használunk el a felmosáshoz, annyival hosszabb ideig állhatsz a zuhany alatt.  Ez betalált.

És ami a slusszpoén, hogy az egész felmosás nem vesz el 5 percnél több időt. (Persze a lakás négyzetméterétől függően a ráfordított idő egyenes arányban nő.)

Rövid mondókám végén pedig automatikusan jött a kérdés: kipróbálod? Te is megvásárolhatod ezt a felmosót, ha ide kattintasz: https://kutyubazar.hu/18318-szorofejes-felmoso.html

4. Megdicsértem

Kipróbálta az új felmosót. Közben telefonozott, velem beszélgetett és a végén megvolt a „wow, de könnyű használni!” mondat is. Kapott tőlem egy ölelést és persze egy kérdést kacsintás kíséretében: legközelebb is számíthatok rád?

Ezzel a kamaszbarát felmosóval gyerekjáték lesz megszerettetni a takarítás egyik fontos fázisát a kamaszlányoddal. Már nem fogja húzni a száját, szívesen besegít majd a takarításba és büszke lesz magára, hogy ő is aktív tagja a családnak. És hidd el, hogy kamaszkora ellenére titkon örül annak, hogy örömet okozhat vele neked, az édesanyjának.

Próbáld ki te is az újszerű szórófejes felmosót, ami megkönnyíti a felmosást, időt-és pénzt spórolsz vele.