Hogyan előzd meg, hogy ellopják a biciklid?

Rendkívül bosszantó tud lenni, ha ellopják a biciklidet. Ha ez az egyik fő közlekedési eszközöd, vagy ha jelentősebb összegeket szántál rá, meg amúgy is: nem azért vetted anno, hogy ellopják.

Az alábbiakban összeszedtem pár tippet, amelyek alkalmazásával megnehezítheted a tolvajok dolgát, vagy meg is előzheted a bajt.

De előtte:

Készülj fel arra az esetre, ha mégis ellopnák!

Ha el is lopják a biciklidet, még erre az esetre is fel tudsz készülni az alábbi módokon.

Írd fel a kerékpár alvázszámát, fényképezd le a biciklit, hogy ha ellopják, akkor a rendőrségnek könnyebb dolga legyen a kerékpár azonosításában.

Vagy regisztrálhatsz is az országos kerékpár nyilvántartó rendszerbe, amely összeköttetésben van a rendőrséggel. Itt tudsz regisztrálni: https://bikesafe.hu/.

Pár éve volt egy sorozat tolvajkergetők néven – a videóik még ma is fent vannak a youtube-on -, ők jeladó GPS-t szereltek a csalikerékpárokba, s így nyomon tudták követni a tolvajokat. Ez is egy opció lehet.

Most nézzük meg, hogy milyen tippek betartásával előzheted meg jó esetben kerékpárod ellopását.

 

Hol zárd le a biciklit? És hol ne?

Fix, rögzített helyhez, tárgyhoz lakatold a biciklid!

Legyen forgalmas és kivilágított a hely, ahová rögzíted a bicód, hogy a tolvaj ne tudjon nyugodtan dolgozni! Ilyen lehet például a bevásárlóközpontok, irodaházak bejárata.

Rakd térfigyelő kamera közelébe! Ilyen helyen kisebb a valószínűsége, hogy próbálkozzon az enyveskezű.

Lehetőség szerint rakd a biciklid minél magasabbra! Egy U-lakattal akár egy lámpaoszlopra is felakaszthatod. Ugyanis magasan sokkal nehezebb és feltűnőbb fűrészelni, a zárral babrálni vagy vágni.

Nem ajánlatos sötét, kivilágítatlan, elhagyatott helyre rakni, sem könnyen elmozdítható tárgyhoz láncolni.

Rövid időre se hagyd lezáratlanul bringádat! Ha csak beugrasz a boltba, a postára vagy a gyógyszertárba, akkor se!

 

Hogyan zárd le? Használj többféle lakatot!

 

Így NE zárd le a biciklid:

Lehetőség szerint használj legalább kétféle zárat is! Vegyél például U-lakatot és riasztós acélkábeles zárat. Ugyanis többszörös védelmet nyújt, ha többfajta zárat használsz, mert mindegyikhez más szerszámot használnak a biciklitolvajok. A szerszámok nagy mérete és súlya miatt nem valószínű, hogy többfélét is magukkal vinnének.

Az U-lakatok közül a legerősebbet és a lehető legkisebbet érdemes megvenni, mivel minél jobban ki tudod tölteni az U-lakat belső részét (pl. azzal, hogy a riasztós acélkábeles zárat ide vezeted), annál biztonságosabbak, annál nehezebb a tolvajnak elvágnia. Ugyanis minél több tárgyat helyezel a U-lakat belsejébe, annál nehezebb egy szerszámot oda behelyezni.

A tolvajok azt szeretik, ha az U-lakat több oldalról megközelíthető, szabadon mozgatható, nagyméretű és a lehető legsilányabb anyagból készül. Ezért próbáld meg ezeknek az ellenkezőjét alkalmazni!

A tolvajok nemcsak komplett kerékpárokat, hanem alkatrészeket is lopnak. Ennek megelőzéséhez például ezzel az 1 méteres riasztós acélzárral (a képen látható módon, tehát két acélzárat használva) az összes leszedhető alkatrészt össze tudod kötni, így lezáráshoz nem kell a kerékpárt szétszerelned.

Egy másik mód: mivel a merev és kis belső területtel rendelkező U-lakattal csak a hátsó kereket és a vázat tudjuk lezárni, így azt is csinálhatod, hogy kiveszed az első kereket, majd a riasztós acélzárral a vázhoz lakatolod. Ekkor elég lehet egy riasztós acélzárat magadnál hordanod.

 

Otthon sincs biztonságban a bringád?

 

Számos biciklit nem a nyílt utcáról lopnak el, hanem garázsokból, pincékből, lépcsőházakból, tárolókból vagy akár lakásokból. Ezek nagy része már betörésnek minősül, de ugyanaz az eredmény: kerékpárodnak nyoma vész.

Ezért a tárolásra szánt helyiség védelmét is biztosítsd, valamint zárd le itt is kerékpárodat! A profi kerékpártolvajok gyakran követik az ellopni kívánt bicikli tulaját, s megfigyelik, hogy hova teszi le.

Ügyelj arra, hogy erős és stabil tárgyhoz legyen rögzítve kétkerekűd, például egy falba vagy aljzatba betonozott acélidomhoz!

Erre az esetre is kiváló lehet a riasztós kerékpárzár, ami biztos nem hagyja, hogy a tolvaj nyugodtan “dolgozhasson”.

 

Riasztós kerékpárzár

 

 

Ez az acélkábeles sodrony riasztóval van felszerelve. Így ha valaki az acélkábelt mozgatja benne vagy megpróbálja átvágni, azonnal hangos lármát csap. Ez nagy valószínűséggel elriasztja a tolvajt, és azon lesz, hogy minél gyorsabban továbbálljon.

Fentebb írtam, hogy sokszor az alkatrészekre mennek rá, így ha kettőt is beszerzel belőle, akkor a kerekeket és a nyergedet is biztonságban tudhatod.

A lakat zárásakor csipogó hang jelzi számodra a riasztó bekapcsolását. A kerékpárzárat kényelmesen tudod elhelyezni az alvázra vagy a nyereg alá szerelhető tartóval. Ha véletlenül elhagynád a zárat nyitó kulcs egyikét, a pótkulccsal is ki tudod nyitni a zárszerkezetet.

Ha biztonságban akarod tudni a kerékpárod, vedd meg a riasztós lopásgátló kerékpárzárunkat: https://goo.gl/6t3zkZ