Gyerekek és a tisztálkodás. Vess véget a harcoknak!

A gyerekeket sajnos hiába győzködjük a higiénia fontosságáról, ha egyszerűen utálnak kezet vagy fogat mosni, akkor sajnos semmivel sem lehet rávenni őket, hogy végre irányt vegyenek a fürdő felé és elvégezzék a mindennapos tisztálkodási rutinjukat.

Ádáz harcok, könyörgések és veszekedések kerekedhetnek egy egyszerű reggeli fogmosásból vagy játszótéri délután utáni kézmosásból is. Érthető, hogy egy idő után sajnos mindnyájunknak elfogy a türelme, de ahelyett hogy beadnánk a derekunkat, inkább próbáljuk ki ezeket a trükkös kis Kütyüket, hogy a segítségükkel becsalogassuk a gyereket a mosdóba.

Legyen a kézmosás jó móka

Bár nem nagyon tudjuk megmagyarázni mi lehet az oka, amiért a gyerekek nem szeretnek kezet mosni és igyekeznek mindig elsumákolni a dolgokat és ha lankad a szülő figyelme akár egy percre is, bármikor megeshet, hogy koszos kézzel ülnek neki az ebédnek a gyerkőcök.

Sajnos a legtöbb gyerek, főleg belépve a dacolós időszakába, már csak azért sem megy el magától kezet mosni, mert a szülei ezt kérték tőle. De talán, ha ebből is jó mókát és játékot varázsolunk, ők is nagyobb kedvvel fognak mosakodni, minden étkező előtt.

Ezek a csapra rögzíthető állatos gyermek kézmosók visznek egy kis vidámságot a zord fürdőkbe, legyen akár delfin, kacsa vagy elefánt, biztos, hogy meghozza a kedvet a mosakodáshoz.

„Nézd, Frici is milyen boldogan fürdik”

Érthető, hogy a kisgyerekek miért vannak ennyire a fürdés ellen, hiszen az egész napos játszadozást szakítja félbe és még azt is jelzi számukra, hogy bizony itt a nap vége, amikor már nyugovóra kell térni, búcsút kell venni az összes játéktól.

Szívesebben mennek fürödni, ha magukkal vihetik a játszóterüket is. A végeredmény viszont könnyen káoszba fulladhat, hiszen az egész fürdőszobát gumikacsák és polipok lepik majd el. Sok szülő ezért nem is örül neki, ha a gyerek túl sok mindent visz magával a kádba.

Ennek viszont könnyű az elején venni. Egy vízálló tároló táska jó megoldás lehet, amit könnyen és egyszerűen rögzíthetünk a falra és egybegyűjthetjük az összes játékot, amit a fürdőszobában használ a gyerek. Így a rend is megmarad és a gyerekek is jobba élvezik majd a pancsolást.

Nincs több sírás-rívás

A hajmosás az egyik legutáltabb dolog, amit kisgyerekként átélhet valaki. Nincs is szörnyűbb annál, amikor anya lemossa a fejünkről a sampont és tele megy a szemünk vízzel, ami persze rettentőmód csíp. Mi sem felejtettük még el ezeket a borzalmakat, érthető hát, hogy a mi gyerekünk is miért sír ennyire.

Felnőtt fejjel viszont könnyebben azonosulunk anyáink rég gondjaival, amiért annyira bosszantotta őket a hajmosás előtti hisztink. Hogy elkerüljük az ilyenfajta drámákat, jobb ha már jó előre beszerzünk egy szemvédő sapka hajmosáshoz, ami megóvja majd a kicsik szemét a maró érzetű samponos víztől. Ráadásul a színes kis fodrok még jópofa játéknak is tűnnek, amivel jól el lehet bolondozni hajmosás közben.

A fogmosás is csak gyerekjáték

A fogmosásról nagyon könnyedén megfeledkeznek a gyerekek, főleg lefekvés előtt, mikor nyűgösek és fáradtak is már. Ezért is jó ötlet, ha valami extrát csempészünk a fogmosó rutinba. Jó választás lehet egy vicces fogmosó pohár, finom gyerekfogkrém vagy akár egy aranyos falra rögzíthető fogkefetartó. Kire ne hallgatna, ha nem a kedvenc kis állatkájára, aki minden este emlékezteti a fogmosás fontosságára.