Fontos a matek! Szerettesd meg vele!

Ha valaki már általános iskolában nem érti a matematika összefüggéseit, akkor a későbbiekben is nehéz lesz nála elérni, hogy megszeresse a számok világába kalauzoló tantárgyat. Többek között ezért is kiemelten fontos, hogy időben észrevedd, ha gyermekednek problémát jelent az alapműveletek elsajátítása. Ekkor ugyanis még menthető a helyzet!

Mindent az alapoktól kell elkezdeni. Akárcsak a főzést vagy a vezetést, a matematika tanulását is a legegyszerűbb és egyben legfontosabb elemeknél kell elkezdeni. Nem érdemes betévedned a konyhába, ha nem vagy tisztában a habarás vagy a rántás elkészítésével. Nincs értelme elmenned KRESZ-ből vizsgázni, ha nem érted a sebváltó működését. Ugyanígy ne várd el a gyermekedtől, hogy másodfokú egyenleteket oldjon meg, ha a szorzótábla memorizálása is problémát jelent a számára.

Amennyiben azt veszed észre, hogy csemetédnek első iskolás évei alatt komoly fejtörést okoznak az alapvető matematikai műveletek, nem kell rögtön pánikba esned. Inkább add a kezébe a segítséget!

Segítsd a tanár munkáját!

Az iskolapadban ücsörögve a legfontosabb információkat magukba szívhatják az apróságok, de 20-30 tanulónak egyenlő mértékben átadni a tudást, és megértetni velük az összefüggéseket minden tanárnak – tantárgytól függetlenül – nagy kihívást jelenthet. Ezért elengedhetetlen, hogy a munkából hazaérve ismételjétek át gyermekeddel a tanórán elhangzottakat.

Akkor sincs semmi gond, ha nehezedre esik felkelteni kicsinyed kíváncsiságát, vagy azt tapasztalod, hogy nem tudod megfelelően elmagyarázni a tudnivalókat. A szorzótábla tanító fajátékkal ugyanis mindkét problémát könnyedén elfedheted.

Hiszen minden apróság rajong érte, ha játékos formában sajátíthatja el a tudást. Kockás papírra számok irkálva? Ez még egy felnőttnek is túl száraznak hangzik. Színes, forgatható kockákon logikusan elhelyezett matematikai műveletek? Ez már sokkal csalogatóbb.

A színek ereje

Számos tanulmány igazolta, hogy az élénk színek pozitív hatással vannak az agyműködésre. Amennyiben szeretnéd megkönnyíteni gyermekednek a szorzótábla memorizálását, ezzel a kütyüvel a lehető legjobb döntést hozod. Kisebb gyermekedet 100 darab vibráló színű építőkockával, iskolás csemetédet pedig egy tanulást támogató játékkal lepheted meg.

Forgassátok, rendszerezzétek együtt a fadarabokat, és memorizáljátok az egyik legalapvetőbb matematikai műveletet a szorzótábla tanító fajáték segítségével.