Félsz a kutyáktól? Ezt jó, ha magadnál tartod!

A kutyák rengeteg ember szívében különleges helyet foglalnak el, gyakran szinte családtagként tekintenek rájuk. Vannak azonban olyanok, akik egy gyermekkori rossz emlék vagy egy megmagyarázhatatlan, mélyről jövő félelem miatt szinte megdermednek, ha egy csaholó négylábúval találják szembe magukat. Te is így érzel? Akkor fontos, hogy felkészülj arra, hogy mit teszel majd, ha ilyen helyzetbe keveredsz!

„Vérengzést rendezett két kutya.” „Kutyák rátámadtak egy nőre, és kiharaptak belőle egy darabot.” „Kutyák haraptak össze egy munkába tartó nőt.” Ez csak néhány figyelemfelkeltő cím az elmúlt hónapok kutyatámadásaival kapcsolatos hírek közül, amik bejárták az egész országot. Borzasztó ilyen esetekről olvasni, mégsem szabad általánosítani, és minden kutyára vérengző vadállatként tekinteni. Az elővigyázatosság viszont sosem árt. Főleg, ha egy kóbor állattal találod szembe magad.

Így előzheted meg a komolyabb bajt!

  • Mindig kérdezd meg a kutya gazdáját, hogy megsimogathatod-e a jószágot!
  • Ismerős kutyával se játssz durva játékot (evés és kicsinyei gondozása közben ne zavard)!
  • Ha teheted, maradj távol a gazdátlan ebektől!
  • Vedd észre a figyelmeztető jeleket (morgás; vicsorgás; hátrahúzott fülek; alacsonyan tartott, lapított fej; merev testtartás)!

Amikor a támadás elkerülhetetlen

  • Légy mozdulatlan és maradj csendben!
  • NE próbálj elfutni, NE nézz az állat szemébe és NE próbáld meg elkergetni!
  • Ha a kutya megnyugodott, próbálj meg lassan, oldalirányban eltávolodni tőle!
  • Ha nem tudod elkerülni, hogy rádugorjon, tarts magad elé valamilyen tárgyat (táska, kabát) vagy védd az arcod és a nyakad a kezeddel!

Ezt mindig érdemes magadnál tartanod!

Az imént felsoroltak betartása mellett létezik egy apró szerkezet, aminek használata vészhelyzet esetén akár életmentő is lehet. Az ultrahangos kutyariasztó egy gomb lenyomásával olyan hanghullámokat bocsát ki, amik az emberek számára nem érzékelhetőek, de a támadó ebet megzavarják cselekedetében, és távozásra késztetik. A kütyü segítségével a morgás, vicsorgás és fenyegető testtartás egy pillanat alatt megszüntethető.

A készüléket megszakítva, szakaszosan kell használd a riasztó hatás elérése érdekében. Szűk és zárt térben lehetőleg ne alkalmazd, ugyanis fontos, hogy a jószágnak legyen menekülési útvonala (süket kutyák ellen hatástalan, mivel azok nem érzékelik a zavaró frekvenciát).

A kütyüt riasztásra csak akkor használd, ha a kutya támadó szándékkal indul feléd!

Úgy érzed, hogy veszélyben vagy? Aktiváld a riasztót!