Ezért ne igyál szűretlen csapvizet és palackozott ásványvizet

Tudjuk, hogy a csapvizek többsége Magyarországon elég jó minőségű, simán veri az európai átlagot. Néhol szó szerint ásványvíz-minőségű csapvízről beszélhetünk. Pontosabban beszélhetnénk, ha…

Ha nem “ezer éves” vízvezetékekben érkezne a víz a háztartásokba. Ugyanis ezekben a vízvezetékekben a hosszú évek során mindenféle lerakódás halmozódott fel, amiket az utókezelés és fertőtlenítés céljából hozzáadott klór kiold. És igen, ezek belekerülnek az ivóvízbe.

Alapvetően sok hazai csapvíz tartalmaz a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat (pl. magnéziumot és kalciumot). A magyar ivóvízek 95 %-a felszín alatti vizekből származik.

Azonban sok helyen magas az arzén-, bór- és ammóniumtartalma. Emellett a különböző baktériumok és más káros mikroorganizmusok fertőtlenítése céljából klórral kezelik ivóvizeinket.

A klórról most csak annyit, hogy a ‘70-es évektől számos tanulmány ennek erőteljes egészségkárosító hatásait tárta fel. A régi vízvezetékekből kioldódó lerakódások sem túl bizalomgerjesztőek.

Mi lehet hát a megoldás?


Palackozott ásványvíz?

 

Sokan úgy próbálják az ivóvíz káros hatásait enyhíteni, hogy csapvíz helyett palackozott ásványvizekből fedezik a napi vízszükségletüket.

Ezzel több probléma is lehet.

Egy. A palackozott vizek nagy százaléka műanyaggal szennyezett.

A WHO nemrég tartott vizsgálatából kiderül, hogy kilenc ország 19 forrásból származó ásványvizének a 93%-a volt műanyaggal szennyezett. A hivatalos állásfoglalás szerint nincs káros egészségügyi hatása az ily módon a szervezetünkbe kerülő csekély mennyiségű műanyagnak. De a hosszú távú hatásokat nem ismerjük…

A palackok kupakja általában polipropilénből készül, de a pet palackok antimont is tartalmaznak. Természetesen ezzel az anyaggal kapcsolatban is az az állásfoglalás, hogy ennek mértéke nem éri el az egészségügyileg káros határt. És természetesen itt sem ismerjük a hosszú távú hatásokat…

 

Kettő. A pet palackok környezetszennyezőek.

A műanyag természetes úton több száz, vagy akár több ezer év alatt bomlik csak el, s ez veszélyes környezeti hatásokkal járhat. Az például megvan, hogy a Csendes-Óceánon két olyan műanyagszemétből összeállt “sziget” is sodródik, amelyek együttes mérete 60 (!) Magyarországot tenne ki?

Három. A palackozott vizek szállítása szintén környezetszennyező.

A csapból folyó vizeink vízvezetékeken keresztül jutnak el a háztartásokba. A boltokban kapható palackozott ásványvizeket azonban teherautók szállítják, amelyek a környezetet nem éppen kímélő kipufogógázokat bocsájtanak ki.

 

Négy. Több palackozott “ásványvíz” csupán palackozott csapvíz

Itt természetesen nem a nagyobb és ismertebb márkájú palackos ásványvizekről van szó. De az olcsóbb és nevesincs “ásványvizekkel” kapcsolatban felmerülhet a gyanú, hogy valószínűleg csak a csapból folyó vizet palackozzák be.

 

Öt. A palackozott ásványvizek ára

Egy átlagos, 1,5 literes ásványvíz 110 Ft körül van. Egy ember ideális napi vízfogyasztása 2-2,5 liter. Az egyszerűség szempontjából számoljunk 2 literrel. Akkor az napi 147 forintba kerül, vagyis évi 53.655 forintba.

Két ember esetén: 107.310 Ft

Három ember esetén: 160.965 Ft

Négy ember esetén: 214.620 Ft

És így tovább.

 

Ehhez képest nézzük meg ezt a csapra szerelhető kerámia vízszűrőt. Ennek az egyszeri ára 4990 Ft, amihez jár egy patron is. A patront érdemes néha megtisztítani, de körülbelül két havonta ki is lehet cserélni.

Egy ilyen patron 2490 Ft-ba kerül. Vagyis 1 X 4990 Ft + 5 X 2490 Ft = 17.440 Ft. Ennyibe kerül egy évre. Egy főre épp úgy, mint két vagy akár öt főre is.

 

Ennyit spórolhatsz:

Egy ilyen berendezéssel évi szinten egy főre 36.215 Ft-ot  lehet spórolni (53.655 – 17.440 = 36.215).

Két fő esetén 89.870 Ft-ot,

három főnél 143.525 F-ot, 

négy főnél pedig 197.180 Ft-ot lehet spórolni! (Ha mindenki 2 liter vizet iszik naponta.)

 

Vagy nézzük például ezt a még egyszerűbb csapra szerelhető mini vízszűrőt. Egy ilyen 2990 Ft-ba kerül, ezt is körülbelül 2 havonta érdemes cserélni, a víz minőségétől függően. Egy évre levetítve egy csupán 17.940 Ft, árban tehát nincs nagyságrendi különbség a két vízszűrő között.

 

 

Ilyen vízszűrőt használj!

 

Az ozmózisos vízszűrőkkel kapcsolatban több kritikát is lehet olvasni, nem is beszélve arról, hogy ezek jóval drágábbak, mint a lent látható vízszűrők.

Válasszunk aktív szénnel vagy KDF technológiával rendelkező vízszűrőket. Ugyanis ezek a leghatékonyabb vízszűrő technológiák közé tartoznak, amiket ma ismerünk.

A csapra szerelhető mini vízszűrő az aktív szén mellett zeolitot és Kalcium-szulfátot tartalmaz.

A víz először a zeolittal találkozik, amely kivonja a vízből a klórt, így a víz jobb illatú és édesebb lesz. A vízszűrő következő szintje a Kalcium-szulfát, amely elnyeli a toxikus ionokat, valamint a káros baktériumokat és vírusokat.

Végül pedig az aktív szén szintén a klórtalanításban játszik szerepet.

A másik hatásos víztisztító technológia a KDF, amely egy mozaikszó: az angol Kinetic Degradation Fluxion, magyarul a Kinetikai Degradációs Folyamat kezdőbetűinek rövidítése.

A KDF egy olyan vízkezelési anyag, amely vegyi anyagok hozzáadása nélkül tisztítja meg az ivóvizünket.

A csapra szerelhető kerámia vízszűrő pont ilyen nano KDF technológiával és turmalinkővel van felszerelve.

 

Melyiket válasszam és miért?

 

Kerámiaszűrő vagy mini vízszűrő?

Ár szempontjából már fentebb levezettem, hogy nincs nagyságrendi különbség a kettő között. 1-1

A vízszűrési technológia szempontjából a KDF és a turmalinkő miatt én inkább a kerámiaszűrőt hozom ki győztesnek, noha az aktív szénnel ellátott mini vízszűrővel is jó minőségű vizet tudunk nyerni. 2-1

A vízcsapra történő felszerelés szempontjából: a kerámiaszűrő háromféle illeszthetőséggel rendelkezik, így gyakorlatilag bármilyen csaptelepre felszerelhető. A >mini vízszűrő ebből a szempontból korlátozottabb lehetőségekkel bír: csak a kb. 1,8 cm átmérőjű csapvégre tudjuk felszerelni. 3-1

Kezelés szempontjából a kerámiaszűrő kicsit bonyolultabb. Bár nem nagy ördöngösség felszerelni, a patront azért cserélni kell kb. kéthavonta (vagy tisztítani). A mini vízszűrőt egyszerűbb kezelni: egyszer kell felrakni, és csak akkor levenni, ha már kb. két hónap múlva elhasználódott. 3-2

Dizájn, kinézet szempontjából: bár ez teljesen szubjektív, nekem mégis a mini vízszűrő tetszik jobban. Így 3-3 a végeredmény.

A döntés szempontjából fontos a csapvég mérete, hiszen ez határozza meg, hogy egyáltalán melyiket tudod felszerelni a csapvégre.

Nézd meg mindkét vízszűrő oldalát, ahol további információk alapján tudsz dönteni:

 

Kattints ide a kerámia vízszűrő megtekintéséhez!