Ezért kell mindig megmosnod, mielőtt a szádba veszed!

Már egészen pici korunkban megtanuljuk, hogy mielőtt a szánkba veszünk valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, minden esetben fontos, hogy alaposan megmossuk. Idősebb korban erről sokan hajlamosak megfeledkezni vagy „ennyi bacilus kell” felkiáltással félresöpörni a tisztítás fontosságát. Pedig nem véletlenül sulykolták belénk szüleink és nagyszüleink a „mindent meg kell mosni” jeligét.

Amikor egy frissen szedett termés földdel szennyezett, apró bogarak mászkálnak rajta vagy tisztában vagy vele, hogy korábban permetezték, bizonyára Te is magától értetődőnek veszed, hogy legalább egy enyhe vízsugár alatt leöblítsd a felületét. Pontosan ugyanígy kéne tenned azokban az esetekben is, amikor látszólag tisztának tűnik!

Összegyűjtöttük, hogy miért fontos az elővigyázatosság:

– Amíg a termőföldtől az üzletekbe kerül egy zöldség vagy gyümölcs, rengeteg kézzel és piszkos tárggyal kerülhet kapcsolatba.
– Sosem tudhatod, hogy az áruházban vásárolt termékeket milyen kemikáliákkal kezelték mielőtt kitették a polcokra.
– A látszólag makulátlan terméseken is rengeteg baktérium vagy mikroorganizmus tanyázhat.

Egy enyhe vizes öblítés természetesen nem garantálja, hogy a fent említett veszélyforrásokat teljes mértékben kiiktathatod, de egy alaposabb átmosással jelentősen csökkentheted a szennyeződések és a különböző kórokozók jelenlétét.

Szűrő? Mosótál? Tálaló? Legyen inkább három az egyben!

A professzionális mosótál szűrővel éppen azért lett megalkotva, hogy bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt a legnagyobb alapossággal tudj elmosni anélkül, hogy a folyamat végén vízben tocsogna minden. A hagyományos szűrőkön azonnal átfolyik a víz, így nincs idő az áztatásra, ráadásul az apróbb szemű termések könnyedén ki is csusszanhatnak a nagyobb lyukakon. A hagyományos tálakban igaz, hogy átmoshatsz mindent, de a koszos vizet sosem tudod teljesen leönteni.

A kütyü segítségével mindent pofonegyszerűen, egyetlen eszközzel megtehetsz:

1. Helyezd el a zöldségeket vagy a gyümölcsöket a kütyübe, majd áztasd be és dörzsöld át őket – amelyiknél ez megoldható.
2. Döntsd meg a mosótálat, és hagyd, hogy az utolsó csepp víz is kifolyjon.
3. Vedd az öledbe a tálat, és szemezgess kedvenc vitaminbombáidból.

Nem csak zöldségekhez és gyümölcsökhöz!

Átmosnád a rizset, a babot vagy a lencsét? A mosótál ezekben az esetekben is a segítségedre siet. Csak helyezd bele a nyers hüvelyest, hagyd, hogy megduzzadjon, majd távolítsd el szennyeződött folyadékot. Nem kell izgulnod, a legkisebb szemű rizsek sem szöknek majd ki a lyukakon. Tésztát főzöl? Csak öntsd bele a puhára főzött pasztát, és távolítsd el a felesleges vizet egyetlen döntéssel.

Lehet, hogy nem tudsz minden szennyeződést teljes mértékben eltávolítani a zöldségekről és a gyümölcsökről, de a professzionális mosótál segítségével a legjobb végeredményt érheted el!