Ezek életmentők lehetnek, ha éjszaka bringára pattansz!

Sokan a munkahelyükre járnak kétkerekűvel, vannak, akik a mozgás kedvéért, sportolási céllal pattannak nyeregbe, de olyanok is szép számmal akadnak, akik a boltba járáshoz használják a bringájukat. A tavasz beköszöntével te is leporoltad a kerékpárodat? Akkor ne feledkezz meg a legfontosabb felszerelések ellenőrizéséről és – amennyiben szükséges – a beszerzéséről!

Útnak indulás előtt nem csak a személygépjárművedet kell saját magad és a környezeted biztonsága érdekében ellenőrizned, hanem biciklid legfontosabb elemeit is fontos átnézned.

Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj mindenféleképpen oda:

1. Az egyik legfontosabb, hogy legyen egy jól működő, esős időben is hatásosan alkalmazható féked elöl és hátul egyaránt.

2. Ellenőrizd le, hogy jól működik-e a kormány. Figyelj oda, hogy ne akadályozza a bringa egyéb kezelőszerveinek a működését.

3. Legyen elhelyezve elöl egy fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig egy piros fényű lámpa.

4. A biztonság kedvéért legyen egy-egy prizma felszerelve elöl (fehér) és hátul (piros) egyaránt.

5. Helyezz el 2 darab küllőprizmát a kerekeken, vagy vegyél magadra egy reflexcsíkos gumiköpenyt.

6. Ellenőrizd le, hogy jól működik-e a csengőd.

Amennyiben mindent rendben találtál, akár útnak is indulhatsz, de mindenféleképpen azt javasoljuk, hogy olvass egy picit tovább! Összegyűjtöttünk ugyanis 3 kütyüt, amik akár az életedet is megmenthetik, ha úgy döntesz, hogy éjszaka ülsz biciklire.

Ha leszállt az est, fokozódnak a veszélyek!

Amint eltűnik a Nap a horizonton, sokan letesznek arról, hogy az autók közelében tekerve próbáljanak eljutni A-ból B-be. Sajnálatos módon ez teljesen érthető, hiszen kevés olyan ember van, akinek ne lenne valamilyen rossz tapasztalata négykerekűt vezető sofőrök nemtörődömségéből vagy figyelmetlenségéből adódóan. A hagyományos biciklilámpák és prizmák csökkentik a balesetek veszélyét, de vannak olyan kütyük, amikkel még tovább fokozhatod a biztonságérzetedet.

1. A fényvisszaverés királya

Statisztikai adatok szerint az oldalról érkező ütközésekkel szemben vagy a legvédtelenebb kerékpározás közben. A küllőre szerelhető fényvisszaverőkkel 100%-osan bebiztosíthatod, hogy oldalnézetből is felfigyeljenek rád, ha a közeledbe kerülnek.

A hagyományos prizmákhoz képest stabilabban rögzítheted, és a csomagban található 12 darabos készletnek köszönhetően bármilyen alakzatban felhelyezheted (tekerés közben lenyűgöző látványt nyújt).

2. Kijelöli, hogy mennyire közelíthetnek meg

A lézeres kerékpár hátsó lámpa első ránézésre egy hagyományos világítótestnek tűnhet, bekapcsolás után viszont azonnal észreveszed majd, hogy ennél azért többről van szó.

A piros fény mellett két lézernyalábot is az útra vetít, amik utat mutatnak az autósoknak, hogy mennyi az a távolság, amit betartva még teljes biztonsággal elhaladhatnak melletted.

3. Az éjszakai sportolás elengedhetetlen kelléke

A LED fényekkel felszerelt láthatósági pántot szinte bármilyen sporttevékenység közben érdemes magadra öltened, ha úgy határozol, hogy este lépsz ki az utcára. A kütyü mindössze néhány ponton érintkezik a testeddel, így a hagyományos mellényekkel ellentétben biztosan nem izzadsz majd alá.

Ha hosszas használat után az elemek esetleg megadják magukat, akkor sem kell kétségbe esned, a kütyüt a biztonság kedvéért ugyanis fényvisszaverő pántokkal is felszerelték.

Nehéz azzal a ténnyel vitatkozni, hogy az esti biciklizés veszélyeket rejthet magában. Azonban, ha előrelátó vagy, és beszerzed a láthatóságot biztosító felszereléseket, akkor szinte nullára redukálhatod a balesetek esélyét.