Első háziállat? Érdemes kicsiben kezdeni!

Amikor egy család életében felmerül a háziállat vásárlásának a gondolata, az esetek többségében a kutyák és a macskák kitüntetett szerepet élveznek. Nem csoda…szívünk mélyén mindannyian vágyunk egy csaholó vagy doromboló négylábúra. Mielőtt azonban vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes átgondolnunk, hogy biztosan egy tenni akarástól és kíváncsiságtól kicsattanó szőrmók-e az ideális választás?!

Amennyiben kertes házban laksz, helyzeti előnyből indulsz, hiszen szinte bármilyen háziállat felneveléséhez biztosítani tudod a szükséges körülményeket. Felmerül azonban egy sokkal fontosabb kérdés: Te és a családod vajon készen álltok-e, hogy pénzt, időt és energiát nem sajnálva, boldogságban felneveljetek és gondozzatok egy tappancsos szeretetgombócot?

Valóban, nem állunk még készen…

Hosszas tanakodás és mérlegelés után általában ilyenkor szokott továbbterelődni a szó az apró rágcsálók, madarak esetleg hüllők irányába. Ezek a kisállatok is rengeteg szeretetet és boldog pillanatot képesek okozni, ráadásul kevesebb odafigyelést igényelnek, mint a legkedveltebb kiskedvencek. Azt viszont be kell látni, hogy kevés olyan háztartás létezik, ahol ezek az apróságok minden családtag tetszését elnyernék. Szinte borítékolható, hogy lesz valaki, aki irtózik valamelyik kis élőlénytől…

Nyugi, nem az a célunk, hogy minden apróságról lebeszéljünk, csak szeretnénk érzékeltetni, hogy ezek a kis élőlények rengeteg törődést igényelnek, és még vásárlás előtt érdemes átgondolnod, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembe néznetek! Éppen ezért javasoljuk, hogy első háziállatként egy olyan kiskedvencre essen a választásotok, aki akkor is jól érzi majd magát, ha esetleg se időtök, se energiátok, se pénzetek nem lesz, hogy vele foglalkozzatok.

Kutya? Cica? Hörcsög? Papagáj? Legyen inkább hal!

Tudjuk…a díszhalak nem olyan játékosak, pajkosak és hálásak, mint egy kutya vagy egy macska, és szinte tudomást sem vesznek a jelenlétedről, cserébe viszont nem hangosak, nem hullajtják a szőrüket, nem kell lelkiismeretfurdalásodnak lennie, ha magukra kell hagynod őket, a mozgásigényük kielégítéséhez pedig csak egy megfelelő méretű akváriumra lesz szükséged!

Még az etetésükre sem kell odafigyelned!

Mivel uszonyos kis barátaid képtelenek jelezni, hogy táplálékra van szükségük, előfordulhat, hogy megfeledkezel az eledel adagolásáról. Pontosabban előfordulhat…ha nem szerzel be egy automata haletetőt.

Ez a szó szerint életmentő kis szerkezet akkor is gondoskodik az akvárium élővilágáról, ha a mindennapos teendőid során elfeledkeznél kopoltyús lakótársaidról. Ráadásul akkor sem kell riadóztatnod a rokonságot,ha egy hosszabb utazás miatt nem lesz lehetőséged a táplálék biztosítására. A kütyü az általad beállított időközönként és mennyiségben adagolja majd a bekészített eledelt.

Nincs még háziállatotok, de a párod vagy a gyermekeid már régóta rágják a füled, hogy szeretnének egy új lakótársat? A díszhalakkal nem tudsz mellé lőni! Az automata haletető pedig abban az esetben is gondoskodik majd a táplálásukról, ha másnak ez nem jutna az eszébe.