Elkéstél? Nyugodtan fogd az órádra!

Rengeteg dolgot képesek vagyunk tetteinkkel befolyásolni az életünk során, léteznek azonban olyan törvényszerűségek, amik ellen hiába harcolunk, képtelenek vagyunk rajtuk változtatni. Az egyik ilyen az idő múlása.

Kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy egy nap 24 órából, egy óra 60 percből, egy perc pedig 60 másodpercből áll. Gondoltad volna, hogy az idő mérésének jelenlegi rendszere egészen a sumér civilizációig nyúlik vissza? Bizony-bizony. Napjainkban is egy több ezer éve megalkotott felosztást alkalmazunk.

„Ez kevesebbnek tűnt, mint egy óra…”

Az idő mérése tehát tényeken alapul, annak érzékelése viszont emberenként és élethelyzetekként eltérő lehet. Hiába tart minden esetben ugyanannyi ideig egy óra, egy perc vagy egy másodperc, akadhatnak olyan helyzetek, amikor úgy érezzük, hogy megbabrálták az időmérő eszközünket. A fogorvos székében ülve például néhány perc is óráknak tűnhet, egy estébe nyúló baráti beszélgetés viszont mintha csak néhány percig tartott volna. Nem véletlenül születtek meg az olyan kifejezések, mint a „rohan” vagy az „ólomlábakon jár az idő”.

A naptárak és az órák által mutatott valós idő, illetve a szubjektív időérzékelés között óriási különbség lehet, éppen ezért elengedhetetlen, hogy mindannyian ismerjük és használjuk az idő mérésére szolgáló eszközöket. Igaz, hogy ezek nélkül a mai világban már képtelenség lenne létezni, ennek ellenére vannak olyan emberek, akik ezt nehezen képesek elfogadni.

„Egy kis késés még belefér!”

Amennyiben ismersz olyan embert – vagy éppen Te magad vagy az –, akinek az előbbi gondolat a jelmondata lehetne, akkor szuper hírünk van: megtaláltuk számára a tökéletes időmérő eszközt!

A divatos karóra örök későknek éppen azoknak készült, akik szeretnek „törvényen kívül” élni, és fittyet hánynak a pontosságra. A kütyü számlapján a „Mindegy, úgyis elkéstem.” felirat mellett, a számok is teljesen összezavarodtak, és elmásztak a helyükről. Hogy miért praktikus ez a karóra?

– Mindig megmosolyogtat majd, ha ránézel.
– Nyugodtan rákenheted, ha elkéstél, hiszen nem tehetsz róla, hogy rosszul olvastad le az időt.

„A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta.” Amennyiben egyetértesz az iménti Michael Altshuler idézettel, akkor a divatos karórát örök későknek neked találták ki. Ezzel a kütyüvel nem leszel keretek közé szorítva.