Egy hasító kúp megkönnyítheti a favágást!

fa hasító kúp

Unod már a fejszézést, és a megerőltető favágást? Nincs otthon fűrészed? Egy hasító kúp segítségével gyerekjáték a favágás!

Hogyan vágj fát fűrész nélkül? Egy hasító kúp segíthet!

A fűrésznek ugyanúgy helye van a szerszámos fészerben, mint más alapvető eszközöknek, például a kalapácsnak vagy a fogónak. De mi történik, ha fát kell vágni, és az egyetlen fűrészed lábat növesztett és eltűnt? Találsz egy alternatív eszközt a fakivágáshoz! Egy hasító kúp például jó szolgálatot tehet. Ha minél hamarabb szeretnél végezni a favágással, és csak pár fát szeretnél felhasogatni, akkor ez a kis eszköz jó szolgálatot tehet. Most mutatunk 10 hasznos módszert a favágáshoz, és a hasító kúp használatát is bemutatjuk!

Hidd el, hogy ha fűrész nélkül maradsz, az nem akadályozhat meg abban, hogy megvágj a fadarabot, legyen az egy rönk, vagy egy deszkalap!

Számos módja van a fűrész nélküli favágásnak, amelyeket most összegyűjtöttünk. Készen állsz a folytatásra?

Akkor kezdjük is el!

Egy hasító kúp segíthet a favágásban

A fűrész nélküli favágás legjobb módja, ha olyan éles élű szerszámot választaz, amely képes átvágni a fát. A maratott vagy nyers faanyagot vágószerszámokkal vágjuk. Az olyan szerszámok, mint a fejszék, vésők, fúrók, csiszolók és kések kiválóan működnek, viszont van egy ennél kompaktabb megoldásunk is, amit úgy hívnak, hogy hasító kúp.

Ha gyorsan, és egyszerűen szeretnél végezni a favágással vagy nincs kedved fejszézni, és csak pár fát szeretnél felhasogatni, akkor a fahasító kúp a számodra ideális választás.

A hasító kúp, a nagyméretű fahasító gépek mintájára készült azzal a különbséggel, hogy ez a szerkezet a kezedben is elfér, és felér egy ipari fahasító erejével!

Íme további 9 módszer a fa fűrész nélküli vágására: 

     Favágás fejszével

     Favágás machetével

     Használj éles vagy fogazott kést a fakivágáshoz!

     Használj kést!

     Vágj fát sarokcsiszolóval!

     Használj vésőt, és kalapácsot!

     Vágj fát fúróval!

     Használj drótot a fa vágásához!

A hasító kúp mellett, a fejsze a kedvenc fűrész nélküli favágási módunk! Ha vastag tűzifát hasítasz - nehéz fejszére, például baltára van szükséged. De - ha előre vágott rönkökkel és gyújtósokkal rendelkezel, akkor egy valamivel könnyebb fejsze vagy akár egy hasító kúp is segíthet a tűzifa kisebb darabokra hasításában.

Hogyan kell fát vágni fűrész nélkül?

A legjobb módja a fa fűrész nélküli kivágásának, ha fejszét, bárdot, machetét vagy hasító kúpot használsz. Vágj térdmagasságban egy mély, vízszintes V-alakot a fa törzsének kívánt kidőlési oldalába, és egy V alakú vágást valamivel magasabban az ellenkező oldalon! A fa súlya miatt meg fog dőlni. A kidőlt fa ágait baltával, fejszével lehet lekaszabolni és meghajlítani.

Kütyübazár tipp: Amikor fát vágsz ki, soha ne üsd a pengét a törzshöz vagy az ághoz képest 90 fokban! A fát 45 fokos szögben támadd meg, hogy a szálakkal együtt tudj haladni! Ez a megközelítési szög kisebb ellenállást biztosít a penge számára, és erőfeszítései hatékonyabbak lesznek.

A fejsze, vagy a hasító kúp kiválóan alkalmas a kis fák kivágására. A láncfűrésszel szemben ezeket az eszközöket sokkal könnyebb karbantartani. És - akárhogy is, a facsonk eltávolításával még mindig foglalkoznod kell utána!

Lehet kézzel tűzifát vágni?

A száraz faágakat kézzel vágják le, hogy gyújtóst és vékony gyújtófát készítsenek a tüzekhez. A nagyobb ágak kisebb darabokra törnek, ehhez pedig egy függőleges támasztékot vagy egy vízszintes emelőpontot használnak. Késsel és kalapáccsal leggyakrabban a száraz rönköket hasítják.

A tűzrakáshoz kézzel végzett favágás ősi módszer! Ma ezt bakolásnak nevezik. Ha tüzet kell rakni holtfából, de nincs fejszéd vagy fűrészed, akkor természetes segédeszközökkel, valamint a fakitámasztás segítségével szerezheted meg a szükséges taplót, gyújtóst és ömlesztett faanyagot!

Mielőtt fejszével tűzifát vágnál - győződj meg róla, hogy száraz! A száraz és érlelt tűzifát egyszerűbb lesz kisebb darabokra hasítani. És sokkal jobban fog égni! Továbbá - nem minden fa egyforma.

Fűrész nélkül is lehet szerkezeti fát vágni?

Éles, fogazott élű késekkel és sarokcsiszolókkal a maratott fűrészárut rövidebb hosszúságúra lehet vágni. Vésővel és kalapáccsal pedig durva vágást lehet végezni a szerkezeti faanyagon. Ezt reszelővel el lehet simítani.

A szerkezeti faanyag hosszának átvágása a legjobb, ha a faanyagot rögzíted egy csavarhúzóban vagy egy munkapadhoz szorítod. A fa mozdíthatatlanná tételével a vágási feladat bármilyen vágószerszámmal könnyebb, biztonságosabb és tisztább lesz.

Egy hasító kúp könnyedén átvágja a puhább fát. A keményfa nagyobb erőfeszítést igényel, és tompíthatja a kés élét. A trükk az, hogy mind a négy oldalról vágd át a fa közepét, majd amikor egy vékony zsanér marad, akkor törd ketté a fát! A fa végeit reszelővel simítsd ki és fejezd be a műveletet.

A sarokcsiszoló népszerű otthoni műhely eszköz, és egy fakivágó penge módosításával szuper eszközként is szolgálhat.  A sérülések elkerülése érdekében kövesd a fent leírt fakivágási lépéseket:

     Jelöld meg a vágás vonalát ceruzával vagy filctollal, hogy egyenes vágást vezethess végig!

     Viselj kesztyűt és védőszemüveget a művelet során!

     Miután biztosítottad - kapcsold be a csiszolót, és tartsd stabilan! Vágd át a fát!

     Ha a csiszoló pengéje túl gyenge vagy kicsi ahhoz, hogy egyenesen vágja át a fát, akkor  fordítsd meg, és vágj az ellenkező oldalról.

A hasító kúp előnyei

Ha nincs kedved a fejszézéssel szenvedni, és egyszerűbb megoldást keresel kisebb mennyiségű fa kivágásához, akkor egy hasító kúp segíthet.

Az általunk forgalmazott eszköz számos előnnyel bír:

     Kiváló minőségű, magas széntartalmú acélból készült, rendkívül erős, ütésálló és kopásálló.

     Segítségével a puha és kemény fát egyaránt meg lehet nyitni. Könnyen telepíthető és gyorsan használható.

     Hatékony eszköz a fakitermeléshez és a fa megnyitásához a rönkök gyors szétválasztásához és a termelékenység növeléséhez. Az acél bevonat a súrlódás és a hő csökkentéséhez hőkezeléssel, könnyebbé és tartósabbá teszi a vágást.

 fa hasítás könnyedén

Hogyan kell használni? Csak szereld be a fúrófejet az elektromos fúrógépbe, és fúrd meg a fát, majd a tűzifa könnyedén szétterül. Nincs mozgó penge, így biztonságosan vágható vele a fa.

Ha igazán energikusnak érzed magad, és van türelmed hozzá, akkor használhatsz kenyérvágó kést is, hogy fáradságos, de egyenes vágást érhess el! Viszont úgy gondoljuk, hogy ilyen esetben jobban számít a praktikum, mint a kinézet. Egy fahasító kúp segítségével lehet, hogy nem tökéletes hosszúságú, és formájú fadarabokat fogsz levágni, viszont meggyorsíthatod az igen fáradalmas műveletet.

Ahogy láthatod, akkor sem kell kétségbeesned, ha nincs otthonodban fűrész, viszont mindenképp fát vágnál! A téli hónap beköszöntével ez a teendő egyre fontosabbá válik, így érdemes olyan megoldást találnod, ami megkönnyíti a mindennapokat!

Akár gyújtóst hasítasz, akár faházat építesz, vagy a következő szezon kordfáját készíted elő- reméljük, hogy tudtunk segíteni, hogy a következő szezonra magabiztosan felkészülhess!

Webáruházunkban több 1000 termék közül választhatod ki a számodra ideálisat. Próbáld ki Te is a hasító kúp minden előnyét!