Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

Szerencsére kijelenthetjük azt, hogy manapság egyre több mindenki figyel oda a környezetére, de ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a rohamosan növekedő környezetszennyezést teljesen vissza tudjuk szorítani. Igaz, hogy a legnagyobb károkat a nagy multi cégek és gyárak okozzák, amiknek irányítását, mi civil polgárok nem tudjuk befolyásolni, de ennek ellenére tudatosítani kell magunkban, hogy minden kis tett sokat számít, hiszen a tenger sem áll másból, mint vízcseppekből.

Létünk és cselekedeteink jelentéktelennek tűnhetnek ebben a hatalmas világban, pedig földünk életében minden ember lábnyoma meghatározó lehet, amit maga után hagy élete során. Bárki könnyedén kiszámíthatja a saját ökológia lábnyomának méreteit. Meglepő eredmények születhetnek, hiszen sokszor gondoljuk azt, hogy mennyire tudatosan is vezéreljük az életünket, holott számtalan dologra nem fordítunk kellő figyelmet.

„Szatyrot esetleg?” Köszönöm nem!

Biztos neked is ismerős az eset, amikor hazafelé még gyorsan beugrasz kenyérért és a végén egy rögtönzött nagy bevásárlás kerekedik belőle. Ilyenkor sokszor csak a pénztárnál szembesülünk vele, hogy nincs nálunk semmi, amiben haza tudnánk vinni ezt a rengeteg dolgot. De sebaj, hisz a kasszánál mindig felajánlják a nejlonzacskókat, ami úgy is csak pár forint.

Lehet, hogy olcsóak és könnyű megoldásnak tűnnek, de rettentőmód környezetszennyezőek. Az ilyen esetek megelőzése érdekében a legjobb, ha mindig előre tartunk magunknál vászontáskákat. Nem csak kényelmesebbek, mert nem darabolja hatfelé az ujjainkat még hazacipeljük a jól megrakott zacskókat, de strapabíróbbak és még környezettudatosak is.

A Grab and Gab táska egyik legnagyobb pozitívuma, hogy könnyedén rá tudjuk akasztani a széleit a bevásárló kocsinkra, így már eleve abba pakolhatjuk az árút. Így még időt is spórolhatunk meg a pakolászással.

Csökkentsd a konyhai szemetet

Ha már a nejlonzacskóknál jártunk, ne csak a bevásárlásnál felgyűlő felesleges szemetet csökkentsük, de igyekezzünk a konyhánkban felgyűlő kidobandó dolgokat is a minimálisra visszaszorítani.

A kimaradt ételeket vagy frissen sülteket mindenki szereti lefedni valamivel, hiszen a kiszikkadt, kiszáradt ételek már nem az igaziak. De folpack helyett inkább válasszunk újrahasznosítható fedőket, amit használat után elmoshatunk és ugyan úgy használhatunk egy másik alkalommal, ezzel is csökkentve a háztartásban felgyűlő szemétmennyiséget.

Ne válasszuk az előre csomagoltat

Sok mindenki szereti az előre csomagolt ételeket, pedig sokszor azok nem is annyira frissek és ízletesek, mint a nem előre csomagolt társaik. Emellett pedig még nagyon környezetszennyezőek is. Tudatosítsuk hát magunkba, hogy inkább a csomagolás nélküli termékeket válasszuk – akár gyümölcsök, zöldségek vagy pékáruk esetében.

Tedd kényszer pihenőre az autót

Ha nem is mondasz le teljesen az autókázásról, azért néha időnkét érdemes egy kicsit váltani. Persze a tömegközlekedés senkinek sem a szíve csücske, de más alternatívák is léteznek a buszok helyett. Egy bicikli hűséges társad lehet a hétköznapokon. Nem csak hogy olcsóbb a fenntartása, mint a kocsinak, lévén, hogy nem kell megtankolni, de időnként még gyorsabb is, hiszen könnyedén ki tudod kerülni a dugókat, választhatod a rövidebb, egérutakat a kertek alatt a munkába menet.

A bringázással ráadásul még a kellemest is összekötheted a hasznossal, egy kiadós kis tekerés akár még egy-egy edzést is kiválhat. Így nem csak a környezetedet, de az egészségedet is véded.

Viszont ha biciklire szállsz, a biztonságodat is fontos szem előtt tartanod, így mindenképp szerezd be az előírásnak megfelelő biciklis felszerelést – nem csak azért, hogy a rendőrnek ne legyen oka kövér csekkekkel megajándékoznia.

Ha késő esténként jársz haza, sötétedés után, akkor mindenképp legyen nálad lámpa. Persze itt is jó, ha a környezettudatos megoldás mellett döntünk és elemmel működő társai helyett inkább ezt a napelemes bicikli első lámpát és hátsó lámpát választjuk. Már ezzel a kis aprósággal is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk méreteit.

Napelemes készülékek

Sajnos nem tudunk mindent napelemesre cserélni és ma már igazán nehéz feladat előtt áll az, aki szeretné az elektronikai készülékeket százszázalékosan kiűzni az életéből, viszont amit tudunk, jó ha leváltunk.

Például nem kell állandó fényáradatban úsztatni a lakásunkat, elég, ha csak azt a teret világítjuk meg, ahol épp dolgozunk. Erre pedig bőségesen elegendő lehet egy napelemes lámpa is. Ennek a darabnak nagy előnye, hogy egyben dinamós is, így ha esetleg a sötétben merülne le, könnyen és gyorsan tölthetjük fel saját erőnkkel, mindenféle áramot mellőzve. Plusz még power bankként is használható!