Alkoholt fogyasztottam – Vajon beülhetek már a volán mögé?

Az örök kérdés, ami bizonyára benned is megfogalmazódik, ha néhány órával vezetés előtt alkoholtartalmú ételt vagy italt fogyasztottál. Mindez nem játék, hiszen jogosítványod bevonásának kockáztatása mellett emberi életeket is veszélybe sodorhatsz, ha felelőtlenül cselekszel.

Mennyi az annyi?

Számos táblázat és kalkulátor található az interneten, amik mind azt boncolgatják, hogy mennyi idő alatt illan el a szervezetből bizonyos mennyiségű és minőségű alkohol. Ez mind szép és jó, iránymutatásra valóban alkalmasak, de használatukkal soha nem lehetsz 100%-osan biztos, hogy egy igazoltatás alkalmával nem jelez-e be a biztosúr alkoholszint ellenőrző készüléke.

Konyakmeggy, torokfertőtlenítő cukorkák és a többiek

Csak egy pohárka bort hörpintettél fel? Te is tudod, hogy már emiatt is biztosan hanyagolnod kell a vezetést néhány órára . De mi a helyzet az alkoholtartalmú édességekkel és cukorkákkal? Szép számmal keringenek legendák a veszélyt jelentő harapnivalókról, a fő probléma pedig ugyanaz, mint alkoholfogyasztás esetén: a bizonytalanság. Be merjek ülni a volán mögé néhány szem konyakmeggy után? Teljesen biztos, hogy nem üthetem meg a bokám, ha mentolos cukorkát szopogatok?

„Igazoltasd magad”, mielőtt a rendőr tenné meg!

Mit szólnál, ha adnánk a kezedbe egy kütyüt, ami eloszlatná minden kételyedet az alkohol és a vezetés tekintetében? A digitális alkoholszonda egyetlen fújásodból megmondja, hogy négy vagy két keréken folytathatod-e tovább az utat.

A bizonytalanságoszlató kis szerkezetet Te is könnyedén beüzemelheted. Mindössze egyetlen gomb lenyomására és egy mély levegőre lesz szükséged:

1. Nyomd meg a gombot.
2. Fújj bele a kütyübe.
3. Olvasd le az eredményt.

Soha többé nem kell izgulnod, ha félreintenek vezetés közben

Apró méretének hála a digitális alkoholszondát mindig magaddal viheted – bármilyen neszeszerben vagy autóstáskában kényelmesen elfér. Egy görbe éjszaka után csak be kell üzemelned a szerkezetet, fújni egy nagyot, néhány másodperc múlva pedig már el is tudod dönteni, hogy ráléphetsz-e a gázpedálra vagy érdemes inkább visszafeküdni pihenni.