9+1 Kütyü, ami segít túlélni a fesztivált

Bár már nyakig benne vagyunk a fesztivál szezonban, még mindig van hátra jócskán fesztivál a nyárból. Főleg nálunk, Magyarországon, hiszen mi vagyunk az 1000+1 fesztiválok országa. Még nem késő jegyet váltani, ha eddig nem sikerült volna eldöntenünk, hogy idén hol szeretnénk kitombolni magunkból az elmúlt év fáradalmait.

Bár igaz, hogy a fesztiválok sok mindenről szólnak, csak épp a pihenésről nem. Ember legyen a talpán, aki a hajnalig tartó bulik és koncertek mellett képes édes álomra szenderülni. Persze mondhatnánk, hogy valójában ez nem más, mint aktív pihenés és a szellemünk újra töltődése, de ha őszinték akarunk lenni, láthatjuk, hogy igazából ezek valódi túlélőtúrák. Akár még Bear Grylls-t is kiküldhetnénk egy Rockmaratonra, hogy tartson nekünk továbbképzést, hogyan is lehetséges átvészelni egy ilyen hosszú, megpróbáltatásokkal teli hetet.

Ha mi Bear Grylls tudásával nem is érünk fel, azért nekünk is sikerült kitapasztalni, hosszú évek munkája során, hogy mégis mik azok a trükkök, praktikák és hasznos Kütyük, amik segítségünkre lehetnek egy fesztivál során. Ebben a bejegyzésben ezt a tudásunkat szeretnénk átruházni rátok.

  1. Vidd az ágyad a farzsebedben

Egy fesztiválon az alvás mindig is kardinális kérdés. Persze mi is jól ismerjük a mondást, hogy aki éjjel legény, az nappal is legyen legény és az alvás valójában csak a gyengék fegyvere. Sajnos mi a gyengék táborát erősítjük, mert igenis, szükségünk van alvásra két végigtombolt éjszaka között.

És ráadásul még a luxus hívei is vagyunk. Nem érjük be egy traktorkeréknyomba gyömöszölt hálózsákkal ágy gyanánt – igen, próbáltuk és utólag egyáltalán nem volt jó ötlet. De sajnos az ágyunkat sem vehetjük a hátunkra, hogy magunkon cibáljuk minden felé, pedig ha lenne rá lehetőség biztos élnénk vele. Így hát muszáj volt más alternatívák után néznünk. Végül úgy döntöttünk, ha normál ágyat nem vihetünk magunkkal, akkor maradunk a felfújható mellett.

Persze, a legtöbb emberen még a sátorállítás is kifog, ki az a bolond, aki még ágyat fújkálni is neki áll? Talán, ha magunkkal visszük a triatlon győztes haverunkat, akinek egymagában akkora tüdeje van, mint a fesztiválterület maga, akkor biztos hamar végzünk.

Ezért is esett a választásunk erre az ágyra, mivel fújdogálás helyett elég, ha csak párszor meglobogtatjuk a szélben és már kész is a kényelmes ágyikónk. Összecsomagolva pedig nem foglal el nagyobb helyett, mint egy vékonyabb hálózsák.

  1. Vigyél világosságot az éjszakába

Aludni már van hol, most már csak a sötétben való tájékozódást kell megoldani. Hiszen a kempingben mindig sűrű sötét honol, a koncertek felől átszűrőd fénycsóvákon kívül, szinte semmi nincs. Azok is csak arra jók, hogy mint szentjánosbogarak mutassák az utat, merre kell haladni a buli felé. Az ellenkező irányba menve viszont már igen sok gondunk akadhat.

Főleg, ha valamit épp keresünk a sátorban, vagy csak átöltözni szeretnénk még gyorsan vagy ki tudja milyen elintézni valónk akad éppen. Ilyen esetekre jól jöhet egy kis kemping lámpa. A kiválasztásban itt is inkább a praktikum szerepelt az első helyen, hiszen fontos szempont, hogy kicsi legyen, ellenben nagy fényű és az sem hátrány, hogy ha fel tudjuk akasztani valahova, hogy matatás és keresgélés közben mind két kezük szabadon maradjon.

A pop-up összezárható sátorlámpa pont erre lett kitalálva, szóval mi biztos, hogy enélkül már nem indulnánk neki a fesztiválnak.

  1. Kommunikációt segítő póló

Ha pedig már tájékozódásról van szó, fesztiválon gyakran megesik, hogy külföldiekbe botlunk, vagy csak valami érthetetlen, más bolygóról érkezett nyelvet beszélő, enyhén spicces, ellenben igen segítőkész sátorszomszédba, akivel a kommunikáció nem megy olyan gördülékenyen.

Pont az ilyen esetekre találták ki, a kommunikációt segítő pólót. Ennek segítségével anélkülis könnyen megértethetjük magunkat a másikkal, ha sajnos nem beszéljük egymás nyelvét. Lehet, hogy mély filozofikus és világmegváltó eszmecserét nem fogunk tudni egymással folytatni, de a legfontosabbakat el tudjuk mondani így is.

Könnyen vallhatunk szerelmet egzotikus lányoknak, panaszkodhatunk az időjárásra és nem kell kétségbe esetten kézzel-lábbal mutogatni reggel, másnaposan, hogy kávé kell most azonnal!! Csupa-csupa hasznos dolog.

  1. Bluetooth-os nyomkövető

A szétszórt embereknek egy fesztivál maga a rémálom, hiszen számtalan lehetőség és hely van rá, hogy egy óvatlan pillanatban akár elhagyjuk az egész életünket. Márpedig nem kellemes arra kelni, hogy nem tudjuk hol a lakáskulcsunk, a pénztárcánk, a táskánk vagy épp a haverunk, aki tegnap azzal a felkiáltással távozott, hogy elugrik egy sörért…

Pedig nem jó az sem, ha folytonos ellenőrizgetések és aggodalmaskodások teszik ki a napunkat, hiszen hogy lehet átadni magunkat a felhőtlen szórakozásnak, ha két percenkét a tárcánkat csekkoljuk a zsebünkben?

Na, pont az ilyen esetekre jó, ha beszerzünk egy nyomkövetőt, amit ráakaszthatunk bármire, ami fontos számunkra és nem szeretnénk elveszíteni. Bluetooth segítségével összekapcsolhatjuk a telefonunkkal és ha az ottfelejtett tárgy kikerül a hatótávolságunkból, akkor a telefonunk azonnal riaszt.

Egyszerre több nyomkövetőt is rákapcsolhatunk a telefonunkra, így egy időben vigyázhatunk a sörünkre, haverunkra és a pénztárcánkra is.

  1. Alumínium pénztárca és kártyatartó

Annál, hogy valamit elhagyunk csak egy rosszabb verzió van: ha ellopják tőlünk. Rengeteg tipp és trükk van arra, hogyan is lehet kivédeni azt, hogy a cseles zsebtolvajok ne kopasszanak meg minket egy röpke mozdulattal a fesztivál kellős közepén. Sajnos viszont a tolvajok is gyorsan tanulnak és egyre agyafúrtabb ötleteket eszelnek ki ők is.

Sok fesztiválon vezették be a chipes kártyarendszert, melynek pont az a lényege, hogy ne kelljen készpénz magadnál hordanod, hanem egy direkt erre kitalált kártyára tudd feltölteni az összes költőpénzed, amivel a fesztiválon belül mindenhol tudsz fizetni.

Ez viszont még koránt sem elegendő a védelemre, hiszen ma már könnyedén meghekkelnek bármilyen kártyát, egy szempillantás alatt akár. Mögötted a sorban türelmetlenül toporgó srác lehet, hogy épp most nyúlja le a havi fizetésed, amit te mind sörözésre és bulizásra szántál. Nem jó érzés, ha tudod, más veri el azt a pénzt, amiért Te keményen megdolgoztál.

De szerencsére egy lépéssel már a hekkerek előtt járunk és egy alumínium borítású pénztárcával könnyen kivédhetjük az ilyen eseteket. Hiszen tudod, jobb félni, mint megijedni.

  1. Professzionális szelfi bot zoom gombbal

Ha már eljutottunk a fesztiválra, illik legalább egy képet megosztani Facebookon, hogy mások is lássák, milyen jó dolgunk van. Akármilyen képpel viszont nem érjük be. A legjobb, ha beszerzünk egy szelfi botot, ami segítségével profi képeket tudunk majd lőni.

Nem muszáj beérni a bazári, pár százforintos műanyag vacakkal, ma már egész pofás, profi kis Kütyük is találhatók a piacon. Mi például erre a zoom gombbal ellátott, bluetooth-os szelfi botra esküszünk. Akár még a koncertfelvételek alatt is jól jöhet, ha az előttünk álló hórihorgas srác feje mindig belelóg a képbe, akárhogy nyújtózkodunk.

  1. Napelemes power bank

De legyen bármilyen menő szelfi botunk, sajnos nem sokat érünk vele, ha a telefonunk lemerül. Igaz, ma már szinte minden fesztiválon van töltőállomás, ahol szép kis összeg ellenében feltölthetjük a telefonunkat. De kinek van kedve ott sorban állni, ha jobb dolgunk is akad?

Ezért jó, ha viszünk magunkkal egy power bankot. De azt ugyan úgy tölteni kell, tehát nem kerültünk előrébb – mondhatnátok joggal. Ezt viszont könnyen kikerülhetjük azzal, ha napelemes power bankot választunk.  Igen, már ilyen is van! Csak felakasztjuk a táskánk oldalára, rákötjük a telefonunk és már mehet is a buli.

  1. Női piszoár

A toi toi wc-től való undort szerintem egy nőnek sem kell bemutatni. Pár sör után, a sötétben, amikor egyensúlyozva azon imádkozol, hogy még véletlenül se érj hozzá az alattad elterülő fertőtanyához, akkor gondolj arra, hogy bezzeg a férfiaknak milyen kényelmes dolguk is van.

Csajok! Engedjétek meg magatoknak, hogy kiszabaduljon belőletek a feminista énetek, és igenis, álljatok ki magatokért – a mosdóban is.

Az elsőnek viccesnek és bizarrnak hangzó női piszoár az ilyen helyzetekben értékelődik fel csak igazán. Viszont a kezdetleges bénázások után, ha beleszokunk az új és furcsa helyzetbe, biztosan meg fogjuk szeretni ezt a kis műanyag vackot és nem fogunk elindulni hosszabb túrákra, fesztiválokra nélküle.

  1. Zenére világító Disco póló

Fontos, hogy amíg azon ügyködünk, hogy zökkenőmentesen túléljük a fesztivált, ne feledkezzünk meg arról, hogy miért is jöttünk: szórakozni. Így a legfontosabb dolog mégis csak az, hogy jól érezzük magunkat.

A jó hangulat megalapozásához pedig tuti siker lehet egy extrém ruhadarab, ami biztos hogy feltűnést fog kelteni még a legnagyobb tömegben is. Személyes kedvencünk, a zenére világító disco póló ma már szinte kötelező kiegészítőként szolgál a fesztiválcsomagunkban.

Ha viszont elég bevállalósnak érzed magad, akkor neked a lófej maszk lesz az igazi választás. Csak aztán nehogy valaki Téged is lóvá tegyen.