6 takarító szárnysegéd a rögtönzött házimunkához

A barátok néha a legrosszabb pillanatban tudnak rád csörögni azzal, hogy beugranának hozzád.

Ha nem vagy egy házi tündér, akkor lehet, hogy a lakásod nincs kimondottan vendégfogadó állapotban, mert egész héten csak rohantál a munkába, intézted a teendőid,
így a takarítást mindig azzal a kifogással odáztad el, hogy „majd holnap megcsinálom.”

És eljött a holnap. A vendégek pedig egy órán belül nálad lesznek.

Az utolsó pillanatban leadott bejelentkezések azonban nem fognak hidegzuhanyként érni, ha kiválasztod a megfelelő szárnysegédeid a rapid takarításhoz.

  1. Engedd be a napfényt!

Első az ablak. Hogy miért?

Abban a pillanatban, ahogy bekíséred a vendégeid a szobába, az első, amit észrevesznek, az a fény mennyisége. Vagy annak hiánya.

A koszos ablakon nem szűrődik át olyan szépen a fény, és ha mégis, akkor már le sem tagadhatod, hogy nem szoktál ablakot mosni.
Főleg ha a mai trendet követve, minimál stílusban nyomod – függöny nélkül.

Tudom, az ablak tisztítás általában hosszú és időigényes művelet, de sürgős esetben kénytelen leszel nekifogni. Lehet ezt ám rosszul is végezni, de nem akkor, ha ezt a mágneses ablaktisztítót használod, ami már kihúzott egy párszor a csávából.

A kis kézreálló ablakmosóval könnyen odaférsz a szűk sarkokhoz, és azzal a mozdulattal még a szárazra törlést is elvégzed.
Makulátlanul, csíkmentesen fog ragyogni vele a szoba egyik legkényesebb pontja!

  1.  Ja hogy még reluxád is van?

Arra elég csúnyán rá tud ülni a por és a piszok. Viszont szépen elbújtatja a fürkésző tekintetek elől a kilátást, így akár még az ablakmosást is kibekkelheted (szigorúan kóros időhiány esetén).

Ha töröltél már port, akkor tudhatod: minden jóravaló porfogó mikroszálas, ami csak úgy vonzza magához a porcicákat, mint a humor a nőket.

Egy sima törlővel viszont még este is suvickolhatnád a redőnyöket, ezért szükséged lesz egy reluxa tisztító kefére, amivel egyszerre több rácsot is letakaríthatsz.
Igazi áldás ez a találmány, majd meglátod.

  1. Valami bűzlik a fürdőszobádban…

Takarítási útvonalad következő állomása a WC legyen.

Mert köztudott, hogy a mellékhelyiséget mindenki jól megbámulja, mielőtt elvégzi a dolgát. Te nem? Na ugye!

A saját portádon mindig tudod, mire számíts, de egy idegen mosdó felé azért fenntartásokkal közelítesz te is. Légy Te a kivétel és nyugtasd meg a vendégeid!

Nehogy azt hidd, hogy odatapasztasz egy illatosító korongot a wc falára és többet nem kell foglalkoznod a tisztán tartásával.

Azzal, hogy a mosogép víze átfolyik rajta, te is használod naponta többször, a sok baktérium és kosz szépen felgyülemlik vagy megreked benne. Ettől pedig nemcsak büdös, hanem gusztustalan és anti-higénikus lesz.

Egyes wc kefék már elég praktikusak a többiekkel szemben, mint például egy peremtisztító, amivel odaférsz a perem alatti részhez is. Wc-t szeretünk takarítani a legkevésbé, ezért imádni fogod, hogy tisztává varázsolhatod vele anélkül, hogy hozzá érnél.

  1. Szilikon szivacs a lakás bármelyik helységéhez

Az egyik legjobban fogyó tisztítóeszköz a mosogató szivacs. Ha tizes csomagokban is veszed, pikk-pakk el lehet használni 1-2 alkalomnyi takarítás után.

Pláne úgy, hogy többféle felületet különböző szivaccsal érdemes tisztítani (higiéniai okok miatt), és mivel folyton bebüdösödik, elszíneződik, nem győzzük kimosni.

Egy szilikonos szivaccsal viszont örökre megszabadulhatsz a folytonos baktériumtelepektől!

A szilikon hálás anyag, mert rendkívül rugalmas, csűrheted-csavarhatod, ahogy csak bírod, be tudod tuszkolni a legszűkebb edények, poharak mélyére is. Tisztántartása pedig gyerekjáték lesz.

Ráadásul bordázott felületével a makacs edénylerakódásokat is el tudod tűntetni.

Időtálló, univerzális tisztító eszköz. Kell ennél több?!

  1. Suhanj, mint a koripályán

Hol is tartasz? Megvolt az ablak, a konyha és a fürdőszoba. A végén jön a bulis része.

A padló az a rész, amit egyszer feltörölsz, vagy felporszívózol,  és 1 óra múlva akár kezdheted is elölről. A por folyton száll és minden morzsa, vagy leejtett falat azonnal meglátszik rajta.

Ha szőnyeged van, akkor nem árt némi porszívózás, a pucér parkettához vagy laminált padlóhoz viszont a hagyományos seprűdnél tudok egy sokkal jobb és mókásabb megoldást.

Egy cipőre felhúzható padlótisztítót, amibe elég csak belebújnod és átszelni vele párszor a lakást olyan mozdulatokkal, mintha koriznál vagy síelnél.

Vagy alkalmazhatod az én módszerem is: a táncot. Nem viccelek. Ha egyébként is hallgatsz zenét takarítás közben, akkor lássuk azt a csípőmozgást!

Nem fájdul meg a derekad a hajlongásban és még a mozgás is jót fog tenni.

  1. A felmosás jokere

Ne is vedd le a padlótisztító lábbelid, mert még hátra van a felmosás.

Már eléggé elfáradhattál (főleg, ha a házimunka nem tartozik a napi rutinodba), úgyhogy mondok még egy könnyítést a végére, amivel piszok egyszerűen túl leszel rajta.

A felmosás a következőkből állna, ha a szokásos rendben végeznéd:

  • Teleöntöd a vödröt meleg vagy langyos vízzel és adagolsz hozzá egy kis mosószert, mosófolyadékot, fertőtlenítőt, stb.
  • Fogod a szöszölő felmosónyeled és kínkeservesen nekiveselkedsz a súrolásnak.
  • Majd fél percenként megismétled a felmosó kimosás-kicsavarás-súrolás rituálét.

Aztán kipurcanva – nyelvet lógatva, mint egy kutya – kidőlsz a kanapén és kimerülten fogadod a vendégeid. Kell ez neked?

Akkor vess be egy szórófejes felmosót, amivel csak ennyi lesz a dolgod:

Megtöltöd a tartályt mosószeres vízzel és néha, a felmosó mozdulatok közben odaspriccelsz a padlóra egy kicsit belőle. És ennyi. Szerintem megéri.

Így mindig csak annyi vizet viszel a padlóra, amennyi szükséges és nem áztatod el feleslegesen. Plusz hamarabb is fog felszáradni.

Ezzel a néhány, de annál hatékonyabb tisztító eszközzel karöltve olyan patyolat tisztaságot rittyenthetsz, amit ha elárulnál a vendégeidnek, mennyi idő alatt hoztál össze, biztos büszkén megveregetnék a vállad!

Neked van olyan bevált szuperfegyvered, ami illene a listába?
Oszd meg velünk hozzászólásban!