3 egyszerű lépés, hogy kevesebb élelmiszert dobj a kukába

Egy magyar család évente 379 kiló szemetet termel, vagyis egy nap alatt több mint egy kilót – derül ki az Eurostat összesítéséből. Igen, a megdöbbentő adattól nekünk is elkerekedett a szemünk…

Felvetődhet a kérdés benned, hogyha az elmúlt években nem sikerült drasztikusan csökkenteni a pazarlás mértékét, mi az, ami mégis működhet?

Lehet, hogy naiv gondolat, de hiszek abban, hogy egy fecske is csinálhat nyarat. Mert egyedül is képes vagy változást hozni azzal, hogy kiállsz egy ideológia mellett, aszerint cselekszel, ezzel példát mutatva mások számára is.

Az természetesen nem megoldás, hogy megvond magadtól azt, amit megkívánsz. De, ha már megvetted és tudod, hogy maradéktalanul nem fogy el, a következőket teheted:

Edd meg, amit megveszel

Együgyűen egyszerű kérésnek tűnhet, de nem az. Elmagyarázom, mire gondolok.

Egy átlagos vásárlás valahogy így zajlik:

Bemész a kedvenc boltodba és veszel egy kosarat. Lehet, hogy még bevásárlólistád is van, amire veszel egy villámgyors pillantást és megindulsz a sorok között beszerezni a felírt cikkeket.

Közben meglátod az illatozó péksütiket vagy eszedbe jut, hogy az esti filmhez jólesne pár csomag chips és odacsapod a listád mellé.

Ezzel a mozdulattal máris csupa olyan dolgot tettél a kosárba, aminek a fele később biztos a kukában landol. Mert mi történik, ha felbontasz belőlük egy zacskóval?

Valószínűleg nem eszed meg mind (ha mégis, akkor minden tiszteletem) és ott hagyod megszáradni vagy totál megfeledkezel róla. Mikor rátalálsz meg már nem olyan guszta, nem?

El is érkeztünk arra a pontra, ahol bevetheted az első trükköt az élelmiszer pazarlás csökkentésére. Megosztok veled pár zseniális praktikát, melyekkel mindig ínycsiklandozó marad az étel.

Az egyik legkézenfekvőbb háziasszony technika a tűzőgépes lezárás, amikor nyomsz két-három kapcsot a zacskó szájára. Csak ügyelj rá, amikor kibontod, nehogy meglepetés érjen evés közben.

A tűzőgépnél egy fokkal jobbak a zacskózáró klipszek. Egy mozdulattal elzárhatod a levegő útját! Ezekből viszont jó sokat kell vegyél, hogy mindenre elég legyen.

Ha igazán takarékos és praktikus fortélyt alkalmaznál, itt egy fóliahegesztő, ami kapcsok nélkül, pusztán hőenergiával lezár bármilyen nejlon zacskót. Így lesz a chipsed ugyanolyan friss 1 hét múlva is, a kekszed olyan omlós, mint amikor megvetted. Ezzel a technikával az otthoni fűszerek is remekül megtartják aromájukat.

Minél több mindent eszel meg abból, amit megveszel, annál kevesebb étel megy pocsékba, amiért rászoruló családok/elmaradott országok éhezői azonnal összetennék a két kezüket.

Gondolj az „ínséges” napokra is

Jártam már úgy, hogy nem tudtam a hozzávalók teljes mennyiségét felhasználni, amikor főztem. Ilyenkor sajnálom kidobni a vitaminokban gazdag brokkolit vagy azt az egy banánt, ami még jó lenne egy reggeli turmixhoz.

Vágd fel apróra, vagy tedd be az egészet egy zárható zacskóba és be a fagyasztóba. Rá is írhatod a dátumot, így mindig emlékeztet, meddig lesz még fogyasztható.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire fogsz örülni neki, amikor fogalmad sincs, mit főzz vagy nincs kedved szakadó esőben a sarki boltig elballagni. Csak benyúlsz a hozzávalókért a mélyhűtőbe és máris felhasználtad azokat az élelmiszereket, amelyek eddig megromoltak és a kukádban végezték.

Ami konc a nyakadon, másoknak egy heti adag élelem

Mindenkivel előfordul, hogy elnézi a mennyiségeket.

Jön az egész család vasárnapi ebédre, így temérdek kaja marad meg, amit egy hétig ehetnél úgy is, hogy a felét elcsomagoltad a vendégeknek.

Vagy egy személyre nem szeretsz főzni, ezért mindig többed magadra számítod ki az adagokat. A maradék pedig a hűtőben rád rohad.

Ilyen esetekben felajánlhatod olyan alapítványoknak/szervezeteket a fennmaradó ételt, akik elosztják a rászorulók között.

A szemét csökkentésével egyidőben még segíthetsz is másokon!

 

Csekély törekvésnek tűnhet az egész, de ahogy az első holdra szállás is egy kis lépéssel kezdődött, hatalmas ugrás volt az emberiség számára.

Tedd meg már ma az első lépést a hulladékcsökkentés felé!