A kényelmes kertészkedés 5 alapvető kelléke

Mindenki szép kertet szeretne. De milyen a jó kert? Sokan erre azt felelnék: olyan, amit minimális energiabefektetéssel (vagy nullával) is csodaszéppé lehet varázsolni. De az se lenne baj, ha önfenntartó lenne.

Napjainkban kevés időnk akad kertészkedni ügyes-bajos dolgaink miatt, igényünk viszont nagyon is lenne egy kellemes zöldövezetre, ahová bármikor szívesen kiülhetünk pihenni. Viszont mi inkább dolgozunk, chatelünk, bevásárlunk, főzünk, sportolunk és még számtalan inger ér minket a nap folyamán, amíg se időnk se energiánk nem marad a kis kertünket ápolgatni.

Ezúttal bebizonyítjuk Neked, hogy a feszített tempójú időbeosztásod mellett is el tudod végezni a kerti munkákat – méghozzá kényelmesen és időt megspórolva!

Bánj vele kesztyűs kézzel!

A kertészkedés piszkos munka. Bár, ha jártál már a nagyiék kertjében, akkor biztos tisztában vagy azzal, hogy néha be kell piszkolnod a kezed, ha magad akarsz valamit csinálni.

A földtúrás, gyomlálás és ültetés csupa olyan tevékenység, ami általában nem kíméli a kezed. A sok szúrós és nedvedző növényről nem is beszéltünk, ami egy kiadós gazolás után akár napokig is emlékeztetni fog arra a pillanatra, amikor beálltál kertészkedni.

Ne csüggedj! Egy kesztyűvel kivétheted a „kerti támadásokat”.

  • Megvédi bőröd a kialakuló bőrkeményedéstől,
  • a fájdalmas karcolásoktól
  • és a nemkívánatos körömalatti piszoktól.

Favoritunk ez a gumírozott kialakítású ásókarmos megoldás, amivel remekül eljátszhatod akár a legrosszabb rémálmok főszereplőjét Freddy Krugert is, de ez esetben profi ásóvá változtatja a kezed. Bár, ha úgy gondolod, a harci sebek csak szexibbé tesznek, ugorjunk…

Teher alatt nő a pálma

De ki mondta, hogy meg kell gebedned munka közben, hogy elérd, amit szeretnél? Miután gondosan elültetted az utolsó szépszál virágot is a kertben,
jöhet a locsolás (amit nem csak húsvétkor szokás megtenni).

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a folyamatos vízellátás, és az sem mindegy,
hogy melyik időszakban oltod a szomjukat. Mikor tedd?

  • Legjobb, ha a reggeli órákban, amikor még nem tűz rájuk a nap.
  • Vagy az esti szürkületben, ahogy a kertészkedés nagykövete, Bálint gazda javasolja (bízhatsz benne, érti a dolgát!).
  • Inkább ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel, hogy a gyökerekhez is eljusson.

Fogj egy könnyű slagot, és öntözd végig szisztematikusan őket. Az órmótlan és nehéz fajtáktól már hálistennek van sokkal praktikusabb tömlő is, mint ez az ultrakönnyű gubancolódásmentes darab, így akár körbe-körbe is futkorászhatsz vele, mégse szakad meg vagy törik el.

És így már megvan a napi testedzés is. Tiszta haszon, nem?!

A szomszéd fűje mindig zöldebb…

De hogy a fenébe csinálja ezt? Tudjuk, hogy legszívesebben a fotelből indítanád be egy távirányító segítségével a locsolót. És miért ne tehetnél így?

Pláne, ha sokat vagy távol otthonról, mert…

  • késő estig dolgozol (és túlóra is van),
  • még be kell vásárolnod a vacsihoz, és a szupermarketben mindig sokat kell állnod a pénztárnál,
  • munka után lazítanál egyet a barátokkal a kedvenc törzshelyeteken
  • vagy randira mennél a pároddal, hogy végre kettesben is lehessetek.

Ezért jó találmány az öntözőrendszer! Oda állítod, ahova célzottan kell (hogy ne a járdára pocsékold el az értékes nedüt), így rengeteg vizet spórolsz meg azzal, hogy specifikusan a locsolni kívánt területre irányítod.

A szépsége a dolognak mégis abban rejlik, hogy elvégzi helyetted a melót akkor is, amikor nem vagy otthon!

Ami elromolhat, az el is romlik

Kár lenne tönkretenni egy rossz mozdulattal kétkezed munkáját, amit
olyan szorgosan megalkottál, ugye egyetértesz?

Ahogy elmész a fodrászhoz elbúrjánzott frizurádat helyrepofoztatni, a kerti növényeknek sem árt néha egy kis fazonigazítás. De nem bízhatod mindenféle barbár eszközre a feladatot, nehogy úgy járj, mint egy nézetlen sorozat, amit az évad közepénél elkaszálnak.

Olyan fegyvert vess be, ami

  • anélkül vágja körbe a virágokat, hogy megsérülnének,
  • alkalmas többféle típusú növényzet igazítására,
  • kellően pontos munkát végezhetsz vele úgy, hogy még Michelangelonak sem kell lenned hozzá.

Erre tartjuk a sufniból egyszerűen előkapható biztonsági fűkaszafejet, ami a hagyományos fűkaszád kiváló kiegészítője lesz. Csak felpattintod a normál fej helyére, és már kezdheted is a biztonságos „birkanyírást”.

Falra hányt borsó

A modern kor szülötte a diy (csináld magad) módszer, aminek lehet ezentúl Te is híve leszel, ha szereted a költséghatékony és praktikus megoldásokat. Mert nem biztos, hogy Te éppen az a nagy kertészkedős fajta vagy, inkább szereted kicsiben, de annál pofásabban kialakítani saját ökokörnyezeted. Egy fali virágszőnyeget, vagy egy mobilis virágkompozíciót bármikor összerittyenthetsz egy zsebes falra akasztható virágtartóval.

Neked való, ha:

  • szeretnél látványos és különleges környezetet varázsolni otthonodba,
  • mottód a „gyorsan és egyszerűen”,
  • félted a szabad földben nevelni virágaid, mert nem maradnának meg a viszontagságos időkben,
  • szívesen tartasz fűszernövényeket, mert sokat főzöl friss alapanyagból (de nem akarsz folyton a piacra mászkálni miattuk).

A 16 zsebes virág tartót imádni fogod, hiszen behozhatod a kerted a lakásba. Szentelhetsz nekik akár egy külön szobát is. A dzsungel hangulat garantált!

Még mindig a kanapén ülsz?

Persze egyik kütyü se fog önmagától működni, a tündérkerthez Te is kellesz! Próbáld ki ötleteinket, melyekkel a lehető legkönnyebben teremtheted meg a pihentető környezetet.

Küldhetsz képet is, ha elkészült, kíváncsian várjuk!